19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Više od stotinu fenjera gorjet će oko i u Baroku na ‘Štrosi’

1 min read
Ovo će svakako biti nesvakidašnji događaj u Osijeku, posebno kada se u večeri upali svih 100-tinu i/li više fenjera.

Sutra, u petak, 21.veljače, u 20 sati, oko i u ugostiteljskom objektu Baroko, u Strossmayerovoj ulici, na uglu s Paradžikovom bit će izloženo i upaljeno stotinjak fenjera. Najstariji među njima bit će iz 1889-te godine.

Ovo će svakako biti nesvakidašnji događaj u Osijeku, posebno kada se u večeri upali svih 100-tinu i/li više fenjera.

– Ovom prigodom ćemo Vas, uz svjetlost fenjera, upoznati s vrstama, nastankom i uporabom fenjera, kao i s onima koji su se proizvodili u Hrvatskoj. Rijetko koja zemlja se može pohvaliti proizvodnjom svjetiljki na petrolej kakvu je 1916-te imala Hrvatska – stoji u pozivu na ovaj događaj ‘iz pera’ organizatora, predsjednika Udruge Svjetlost fenjera iz Osijeka, Miroslava Kerna.

– Želimo njegovati i očuvati stare fenjere koji nestaju kao Hrvatsko kulturno blago – govore nadalje iz Udruge.

Inače, Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i očuvanja kulturnog blaga, prezentacije i promicanja starih fenjera, ukazivanje na način života prije svjetlosti proizvedene električnom energijom, uspostavljanja kontakta i razmjene informacija s kolekcionarima starih fenjera izvan područja Republike Hrvatske, prezentacije starih fenjera koji su se proizvodili na području Republike Hrvatske te njihova usporedba sa starim fenjerima koji su se proizvodili drugdje.

Foto: Google Street View (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments