20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO GALERIJA: Predivna svjetlost stotinu fenjera u Baroku

1 min read
Predivna je svjetlost i miris više od stotinu fenjera na stropu Baroka ... Najstariji među njima je iz 1889-te godine.

Uokolo i u ugostiteljskom objektu Baroko, u Strossmayerovoj ulici, na uglu s Paradžikovom, večeras je izloženo i upaljeno stotinjak fenjera. Predivna je svjetlost i miris više od stotinu fenjera na stropu Baroka … Najstariji među njima je iz 1889-te godine.

Tom prigodom, uz svjetlost fenjera, predsjednik Udruge Svjetlost fenjera Miroslav Kern, upoznao je okupljene s vrstama, nastankom i uporabom fenjera, kao i s onima koji su se proizvodili u Hrvatskoj. Naime, rijetko koja zemlja se može pohvaliti proizvodnjom svjetiljki na petrolej kakvu je 1916-te godine imala Hrvatska.

Inače, Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i očuvanja kulturnog blaga, prezentacije i promicanja starih fenjera, ukazivanje na način života prije svjetlosti proizvedene električnom energijom, uspostavljanja kontakta i razmjene informacija s kolekcionarima starih fenjera izvan područja Republike Hrvatske, prezentacije starih fenjera koji su se proizvodili na području Republike Hrvatske te njihova usporedba sa starim fenjerima koji su se proizvodili drugdje.

Ono što u cijeloj priči nije ‘fora’, Baroko je jučer zatvorio svoja vrata, čime je ‘kvartovski’ kafić s 54 godine djelovanja otišao u tišini… 🙁

Facebook Comments