19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

OSIJEK COVID-19 UPDATE: 26 oboljelih, 2 na respiratoru – Kožul: Nema straha! Sve smo kontakte ograničili!

3 min read
Zaraženih liječnika u Osijeku nema, ali ih ima u samoizolaciji i biti će testirani. Policija je, unutar domene Stožera, pripremila još 200 kreveta za eventualne novooboljele. Lokacija je dvorana Gradski vrt! Trenutno ima 170 kreveta! Čeka se ministra Vilija Beroša!
osijek koronavirus

Osijek i Osječko-baranjska županija imaju dvije osobe na respiratoru, jednu na intenzivnoj njezi, a među 26 oboljele osobe od koronavirusa (COVID-19). Osijek je u posljednjih 48 sati zabilježio veliki porast oboljelih, a usljed čega će, kao potporu Stožeru Civilne zaštite OBŽ u Osijek danas doći i ministar zdravstva RH Vili Beroš. Osijek stvari ima pod kontrolom, ali poziva na krajnju ozbiljnost u poštovanju mjera i odluka Civilnog stožera.

Župan Ivan Anušić, Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC Osijek, Zlatko Pandžić ispred ZZJZ-a, Karlo Kožul iz iste institucije, dogradonačelnik Osijeka Boris Piložota i dožupan i načelnik Stožera OBŽ Goran Ivanović stali su danas pred novinare…

– Želim izvijestiti javnost da mi imamo sve informacije i obavljamo analizu svih tih informacija. Tražimo odgovornost od svih onih koji prave grupe po društvenim mrežama i ondje objavljuju neprovjerene informacije, imena o kojima ne znaju ništa… To je kaznena odgovornost – kazao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjski.

– Krećemo uzlaznom putanjom po broju zaraženih. Ali, stvari su pod kontrolom. Imamo sve informacije. Ono što nećemo moći spriječiti je povećanje zaraženih, ali možemo spriječiti da ne bude 50, 100 oboljelih… – nizao je Anušić.

– Dva smo bolesnika primili u našu bolnicu. Imali su negativne nalaze, ali su vrlo teški bolesnici i jedna od tih osoba je sada na respiratoru. Daljnjom obradom smo utvrdili da je osoba pozitivna i premještena je. Takve se stvari događaju. Ostali naši bolesnici su dobro. Neke planiramo i otpustiti kući. Još jedan je, inače, na respiratoru, osim ove spomenute gospođe. Situacija je pod kontrolom. Poduzimamo sve mjere i bodrimo jedni druge da ne izlazimo van. Prekinimo put širenja. Ukupno od jutros imamo, od 7 sati, 26 oboljelih od koronavirusa – rekla je Ljiljana Perić.

– Imamo u najavi još testiranja danas i možemo očekivati još oboljelih, ali sve kontakte novooboljelih stavljamo u samoizolaciju. Testiranja će se početi raditi i u KBC-u do konca tjedna, jer ovaj tempo počinje nadilaziti tempo ZZJZ-a – kazao je ravnatelj ZZJZ-a Zlatko Pandžić.

– Situacija je još uvijek pod kontrolom. Trudimo se složiti stvari. Ulazi polako virus svugdje. Pokušavamo ga staviti pod kontrolu i to nam polazi za rukom. Ovo što se dogodilo smo ograničili. Nema straha – kazao je i Karlo Kožul ispred ZZJZ-a.

– Znamo da otvarate zadnja vrata i primate goste, znamo da pojedini ugostiteljski objekti rade. Ne radite to. Nemojte dovesti zdravlje u pitanje i svoj posao kada ovo sve prođe – kazao je Goran Ivanović.

Zaraženih liječnika u Osijeku nema, ali ih ima u samoizolaciji i biti će testirani. Policija je, unutar domene Stožera, pripremila još 200 kreveta za eventualne novooboljele. Lokacija je dvorana Gradski vrt! Trenutno KBC ima 170 kreveta! Čeka se dolazak ministra Vilija Beroša!

— — — — —

U protekla 24 sata, Policijska uprava osječko-baranjska evidentirala je 13 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije. Obavljenim terenskim provjerama policija je na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirala šest kršenja mjera samoizolacije građana koje su odredili sanitarni inspektori – javlja sada PU OBŽ.

O svemu utvrđenom obavještava se državni inspektorat te će neodgovorni građani biti novčano kažnjeni.

Svim građanima skrećemo pažnju na važnost pridržavanja mjera samoizolacije radi očuvanja vlastitog zdravlja ali i zdravlja cjelokupne zajednice.

Osobe kojima je određena mjera samoizolacije, dužni su se ponašati sukladno uputama koje su dobili. Sve sumnje o kršenju mjera samoizolacije možete prijaviti pozivom na 192 ili putem aplikacije za e-dojave – zaključuje PU OBŽ.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments