14. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Planulo’ oko 21.600 doza cjepiva protiv gripe u OBŽ?

2 min read
Postoji, razumije se, i mogućnost nabave u ljekarnama. Cjepivo tada stoji oko 85 kuna. Ali, takvo što prethodno dogovorite s liječnikom.
cijepljenje gripa

Od početka cijepljenja protiv gripe u Osječko-baranjskoj županiji, potrošeno je navodno gotovo sve od 21.600 doza cjepiva u OBŽ, a koliko je k nama stiglo od 360.000 doza za Hrvatsku, navodi ZZJZ OBŽ kao naručenu količinu. To je ujedno za 10% povećano o odnosu na prošlu godinu. Razumije se, najpametnije je kontaktirati svog liječnika i vidjeti i čuti ima li još cjepiva.

Svaka ambulanta je dobila određen broj doza. Pojedine naručuju i dodatne doze, stoga je najzahvalnije saznati kod svog obiteljskog liječnika ima li još cjepiva. Službenu informaciju Dom zdravlja u Osijeku ne može dati, jer ne postoji informacija koliko je svaka ambulanta potrošila.

Ovosezonsko četverovalentno cjepivo – Vaxigrip Tetra, koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a za sezonu 2019./2020. – i velikom većinom je potrošeno već u prvih nekoliko dana. Naravno, među onom skupinom kojoj je cjepivo namijenjeno besplatno, s obzirom na pripadanje rizičnim skupinama.

Naravno, kako navodi ZZJZ, svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada „komercijalno“ nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom. Cijepljenje izvan predviđenih kategorija cjepivom koje se nabavlja centraliziranim postupkom biti će moguće ako ostane cjepiva nakon što se cijepe osobe za koje je prvenstveno namijenjeno i besplatno i cijena će biti 33 kune.

Postoji, razumije se, i mogućnost nabave u ljekarnama. Cjepivo tada stoji oko 85 kuna. Ali, takvo što prethodno dogovorite s liječnikom.

Cjepivo je, navodi ZZJZ OBŽ, prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno za slijedeće kategorije stanovništva: – osobe životne dobi 65 godina i starije, – štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), – pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, – odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom i sl.), – djeca i adolescenti (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu), – u slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl., – radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, – zdravstveni radnici, – trudnice.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments