28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Mihaela: Poslije 16 godina računovodstva počela stvarati najljepši nakit i božićne ukrase

5 min read
A kako je sve počelo? Radila je u struci, a onda se dogodio preokret! Na radost svih koji danas obožavaju njezin rad...
mihaela cigić

Čuli ste za M Design! To je Mihaela Cigić! Zacjelo i vidjeli njezin nakit, božićne ukrase, obuću, mahom sandale koje žene jedva mogu dočekati ljeti u njezinoj izradi… Ona je istinski virtuoz ideja i materijalizacije, čarobnih ruku i još čarobnijeg strpljenja. Kako ljeti jedva stiže zadovoljiti potražnju za obućom, cijele godine za nakitom, tako se pred blagdane ne zaustavlja u proizvodnji božićnih ukrasa. A sve ih se može kupiti i vidjeti u ZeZe Store-u u ulici Hrvatske Republike 39 ili putem Instagrama.

A kako je sve počelo? Radila je u struci, a onda se dogodio preokret! Na radost svih koji danas obožavaju njezin rad…

– Bio je to zaista zanimljiv trenutak, napose među prijateljima, a koji su se istinski čudili mom poslovnom i životnom zaokretu. Jer, poslije 16 godina rada u struci, a kao diplomirana ekonomistica u računovodstvu, iz mene je uspjela proviriti moja kreativna crta. Naprosto sam počela u slobodno vrijeme raditi na svojim zamislima, prazniti dnevno nakupljeni stres – počela je govoriti Mihaela Cigić.

– Podrum i moje kreacije su postale moja oaza zadovoljstva i sreće. Da budem do kraja iskrena, postupila sam i po savjetu svojih suradnika, a da naprosto nađem vremena za sebe. Ta ljubav prema kreacijama se potom počela postupno razvijati, sve do trenutka dok nije postala posao. Ali, ne običan posao, već posao koji se bezrezervno voli i u kojem se uživa.

* Prve ideje? Što je prvo došlo pod ruke?

– Iako strahovito volim anđele, iako me oni inspiriraju za najljepše kreacije, bilo slika ili skulptura, prije upravo slikanja na platnu, apstrakcija i spomenutih anđela, počela sam svoju kreativnost upražnjavati kroz nakit. Nakit je bio moj prvi kreativni trenutak. Bile su to vrlo lijepe ogrlice i narukvice. Neke i danas čuvam, kao svjedočanstvo početku, ali i zato što su mi jako prirasle srcu. Ako ih ne nosim ja, nosi ih moja kćerka. No dobro … Poslije nakita, nastavila sam slikanjem, postupno uzimala krupnije izazove i zadatke, okušala se i uspjela i u izradi advenstkih, božićnih, uskrnih i dnevnih aranžmana, a naposljetku i u uređenju interijera.  I da, obuća je postala novi iskorak i apsolutni – hit!

* Sandale žene ljeti ne mogu dočekati? Vele da imate listu čekanja?

Prve sam sandale napravila sebi. Valjda to tako i priliči. Još su mi najdraže koje imam. A onda, prema nepisanom pravilu, počela su pitanja. Brojne su prijateljice poželjele isto. Svakoj su se svidjele moje sandale. I zaista sam ih napravila nekoliko za najuži broj prijateljica. Međutim, kako su one u njima hodale, svugdje ih pokazivale i hvalile se njima, a kao unikatima – jer, zaista su svake drugačije i nema istih – priča se počela razvijati, počele su pristizati narudžbe u sve većem broju. Sandale i obuća, štikle raznih visina i veličina, postale su najtraženiji artikl moje male radionice. Ja sam u međuvremenu još unaprijedila svoje vještine tečajevima šivanja, obilaženjem domaćih i inozemenih sajmova, tražeći prostora za različitost među sličnim kreativcima. I da, danas je moja obuća, moje sandale i štikle, vrlo tražena roba u Osijeku, Hrvatskoj i izvan nje. Narudžbe pristižu odasvuda. Uživam raditi svaki novi komad, dajući mašti na volju, neovisno o broju narudžbi. Sve što djevojke zanima su boje i broj, a ostalo ostavljaju meni na volju. To je istinsko uživanje i radost. A posebno kada dođu po sandale i ugledaju ih. To ostavlja, ta situacija i trenutak, i mene i njih bez daha.

* Prodaja ide danas kroz ZeZe Store i Instagram? Malorpodaja je u Centru Osijeka i na webu?

Sandale i štikle su prešle granice Hrvatske. Dobivam pozive i prijedloge otvaranja trgovine i u Zagrebu. O svemu razmišljam i ništa ne isključujem. Dakle, narudžbe stiži iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore … jako puno osoba iz Zagreba, a koje se nađu u Osijeku, dolaze u trgovinu i kupuju više modela odjednom. Uzimaju i poznate osobe. Koje? Držim do njihove diskrecije i ne želim govoriti o tome tko su one. Uostalom, vidjeti ćete gdjegod u kakvoj prilici i njih u mojim sandalama. Dogodilo mi se jednom da je gospođa iz Zagreba s vrata rekla da me je našla na Instagramu i Facebooku i da nije htjela otići iz Osijeka prije nego kupi sandale. Uzela je sve što sam imala u trgovini. I dosta nakita također. Uzimaju žene i djevojke za sebe, za darove …

* Što kaže obitelj na kreativnu gospođu?

Podrška obitelji je velika, iznimna i motivirajuća. I kćerke i muža. Istina, muž se u to sve skupa i ne petlja. Njemu je to kao i svakom muškarcu dosta strano, ta naša ženska kreativna crta, ali se svakako raduje kada vidi koliko sam ja sretna. Kćerka je veliki konzument, ali i kritičar. Od nje počinje i s njom završava. Ona je ta koja prva pogleda nove kreacije i daje svoj sud. A kada ju vidim da nešto obuva ili oblači i u tome odlazi u grad, u društvo, onda znam da sam uspjela opet napraviti nešto što će se svima svidjeti. Pa ona mi je moja mala manekenka. Prijateljice joj zavide što joj majka pravi nakit i obuću, što uvijek ima na sebi neke nove unikate. A onda sam ja itekako ponosna. Mislim, uzmu prijateljice i od nje koji komad nakita. Posude od nje … zauvijek. A ja, ja se veselim i tome.

* I danas se živi od toga, a ne od računovodstva?

Nisam nikada mislila da ću živjeti od toga. Nikada, ni u trenutku kada sam počela izrađivati nakit. Sve se to nekako prebrzo razvilo za mene. Ali sam iznimno i jako sretna. Danas mi je to primarna aktivnost, spoj posla i oduševljenja, životnih radosti. S tim se budim, s tim idem kroz dan i s tim liježem na počinak. Idem na posao sretna, a to prepoznaje i moja obitelj. Svi smo sretni, a onda i zdravi. Danas stignem na trening, kuća blista, a i pas svakodnevno šeće – zaključila je Mihaela Cigić.

Foto: Facebook

Facebook Comments