Sub. svi 15th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Siniša Maurus pronašao ostatke iz kamenog doba, ali i Begovu čorbu za 3 KM

5 min read
Siniša Maurus je predsjednik Moto kluba Pannonians. On je čovjek s '1.000.000 kilometara u kotačima', ujedno turistički djelatnik Osijeka. 'Nemiran' u proljeće, ljeto i jesen na motociklu, u zimu na računalu! Svaka dva tjedna donosi priču zbog koje ćete poželjeti na put za njim.
tuzla_maurus_tz_tuzla (6)

PIŠE: SINIŠA MAURUS

Gradovi Tuzla i Osijek prijatelji su službeno od 1996. godine, ali ako pitate stanovnike oba grada, svi će reći kako ‘oduvijek’ postoji to prijateljstvo. Čitajući druge tekstove i putopise, čini mi se da je ipak premalo toga napisano o ovom gradu. Zadnjih 15-tak godina, put me je vodio često u tom pravcu, pa je red da i napišem nešto o Tuzli.

Subota jutro, sunce polako zagrijava zrak i asfalt. Prognoza kaže da neće biti kiše i da će biti idealno vrijeme za vožnju i kupanje. Konačno odredište: Tuzla.

(tekst se nastavlja ispod fotografija)

Vrlo brzo stižem na granični prijelaz Županja – Orašje. Nastavak puta vodi preko Pelagićeva, Srebrenika i nakon nekih 150 km ulazim u Tuzlu. Na ulasku  me dočekuju silosi, nalik nuklearnima, ali ipak je to samo Termoelektrana. Ulazim širokom avenijom sa četiri trake koja me vodi do samog centra. Parkiram motor i počinjem razgledati grad.

NAJSTARIJE NASELJE U EUROPI

Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Europi sa kontinuitetom stanovanja. Ovdje su pronađeni ostaci iz mlađeg kamenog doba, dok ostaci pronađeni  u ostalim dijelovima Europe datiraju iz željeznog doba. Naravno, pronađene su posude za ‘isoljavanje’, ili u prijevodu, posude za proizvodnju soli iz slane vode.

Dok su Europljani počeli koristiti sol negdje oko bakrenog doba, u Tuzli su to radili daleko prije njih. Kako su pronađeni ostaci iskopani u samom centru grada, to pokazuje kako ovaj grad ima svoju povijest od neolita do danas. S takvim saznanjem i respektom, drugačije gledam na Tuzlu.

(tekst se nastavlja ispod fotografija)

Kako je ovaj ‘grad na zrnu soli’ koje je ostavilo Panonsko more, kada se prije deset milijuna godina povlačilo sa ovih prostora, tako se i njegovo ime mijenjalo kroz povijest: od Salenas (grčki), Ad Salinas (latinski), Soli (južnoslavenski), Memlehatejn (arapski), Memleha-i Zir (perzijski), Tuz (turski) sve do današnjeg Tuzla, što na turskom znači solana.

GRAD NA ZRNU SOLI

Početak industrijske proizvodnje krajem 19. stoljeća za posljedicu je imao lagano propadanje grada, prije svega zbog nekontroliranog izluživanja slanice sa naslaga kamene soli. Vrhunac propadanja dogodio se 70-tih godina prošlog stoljeća kad je grad ostao bez nekoliko tisuća stambenih, gospodarskih i kulturnih objekata. I danas, dok šetate gradom, vidljiva su oštećenja na pločnicima i kolnicima. Uzaludni su popravci, jer već za nekoliko mjeseci sve možete ponovno.

Obilazak grada, podrazumijeva obilazak i vjerskih objekata, a najpoznatije su Turalibegova džamija, Hadžihasanova džamija, Džindička džamija, Behram-begova džamija i Jalska džamija. Nezaobilazna je i Franjevačka crkva i samostan sv. Petra i Pavla na obali rijeke Jala, izgrađena 1872.godine.

(tekst se nastavlja ispod fotografija)

Put me dalje vodi do Trga Slobode gdje centralno mjesto zauzima fontana čije zidove krase ornamenti stećaka. Na travnatoj površini trga je skulptura koja simbolizira stećak, a najljepša zgrada Baroka je iz austrougarskog perioda, te Čaršijska česma iz doba osmanske vladavine. Ovdje stajem da popijem pravu ‘tursku kafu’.

CIJELA TUZLA JEDNU KOZU MUZLA

Zanimljiva je i legenda koju mnogi znaju: “Cijela Tuzla jednu kozu muzla”. Legenda kaže da je baš u Tuzli proizvedeno prvo mlijeko u prahu i to od mlijeka tuzlanske koze. Još jedna verzija legende datira iz 10. stoljeća. Tadašnja rigorozna vlast naredila je da se u gradu i okolici unište sve koze, jer štete uzgoju šuma. Nakon nekog vremena, koze su posve uništene, osim jedne, koju je jedan Tuzlak sačuvao. S vremenom je ta jedina koza postala atrakcija, zakoni su blijedili, a koza je privlačila mnoštvo turista, pa je poznata legenda sačuvana do danas i asocijacija je mnogima na Tuzlu.

Nakon kavice nastavljam dalje do Sonog trga. Glavna atrakcija trga je replika neolitske posude za isoljavanje koja je dio fontane, ukrašena mozaikom iz Ravenne. Ovdje na trgu možete pogledati i muzejske postavke predmeta iz neolita i drugih povijesnih razdoblja pronađenih na lokalitetima u gradu i okolici. Ovaj trg i danas je centar povijesnog dijela grada iz kojeg se protežu desetine uskih, granitom popločenih uličica.

Kako je vrijeme bilo sve ljepše i toplije, prelazim preko široke avenije do kompleksa Panonskih jezera.

KUPANJE PA ĆEVAPI

Vjerujem da su mnogi od vas barem jednom došli na ova slana jezera na kupanje. Gradnja kompleksa započeta je 2003. godine, i trajala je sve do 2012. godine, kada je dovršeno treće slano jezero uz dva postojeća i Slanim slapovima. Specifičnost i jedinstvenost jezera je voda koja je kombinacija tehničke vode i slanice koja je identična salinitetu morske vode. Pored toga, voda sadržava minerale (kalcijum, natrijum, sumpor, jod, i dr.) te se smatra izuzetno ljekovitom. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se i Arheološki park neolitsko-sjeničko naselje i Muzej geoloških postavki “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni i naravno, mnoštvo ugostiteljskih i zabavnih sadržaja. Kažu da je u 15-tak godina ovaj kompleks posjetilo skoro četiri milijuna turista.

Kako biste u potpunosti osjetili i doživjeli ovaj grad morate posjetiti i restorane i ćevabdžinice u kojima možete kušati specijalitete. Nabrojiti ću samo neke: Mama Mia, Makedonka, Sarajka, Čaršijska česma, Pivnica Taverna.

Tuzlanska pivovara pravi  pivo još od 1884. godine, pa je preporuka isprobati nekoliko vrsta piva, kao što je Tuzlanski Pilsner, pa Crno Tuzlansko Premium, a po meni najbolje Tuzlansko nefiltrirano svijetlo pivo. Vinoljupci mogu uživati u hercegovačkim vinima Žilavka, Blatina, Trnjak.

Ono što dominira kuhinjom su plate u kojima se smiješe teletina i janjetina, ćevapčići, pljeskavice, teleća koljenica, ali i Begova čorba te za desert naravno, baklava. Cijene se kreću od – za Begovu čorbu 3 KM, preko ćevapa 3-4 KM, piletine 10-12Km, teletine 13-15 KM, janjetine 10-14 KM. Za lakše računanje, 100 kn je 26 konvertibilnih maraka. Ako ostajete prenoćiti i želite upoznati i noćni život, onda je Caffe bar i diskoteka Roma idealno mjesto za to.  

Dan se bližio kraju, a mene je čekalo još 150 km u povratku, pa sjedam na motor i krećem prema mom Osijeku!

Foto: TZ Tuzla (uz odobrenje) & Siniša Maurus (privatna arhiva)

Facebook Comments