Sub. svi 15th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Siniša Maurus: U Risan su stigli Iliri, Rimljani, Venecija, Osmanlije, a sada i ja!

4 min read
Siniša Maurus je predsjednik Moto kluba Pannonians. On je čovjek s '1.000.000 kilometara u kotačima', ujedno turistički djelatnik Osijeka. 'Nemiran' u proljeće, ljeto i jesen na motociklu, u zimu na računalu! Svaka dva tjedna donosi priču zbog koje ćete poželjeti na put za njim.

PIŠE: SINIŠA MAURUS

Prošlo ljeto napravio sam jednu lijepu ‘moto turu’, koja je obuhvatila i posjet  malom gradiću u Bokokotorskom zaljevu u Crnoj Gori, Risnu.

Taj prelijepi kutak na obali zaljeva pružio mi je pravo zadovoljstvo u odmoru. Smješten je na putu između Herceg Novog i Kotora, kojemu katastarski i pripada.

Kako sam se spuštao iz Like obalom Jadrana, preko Dubrovnika i Prevlake stižem na granicu sa Crnom Gorom. Ne zadržavam se predugo, iako je početak kolovoza i sezona godišnjih odmora u punom jeku. U večernjim satima stižem  u jedno od najstarijih naselja na Mediteranu. Dočekuje me Borko Žukić, ‘biker’ koji s bratom Draganom već 30 godina živi u Risnu. Kod njega ću boraviti par dana. Nakon raspremanja u apartmanu, odlazimo na večeru u obližnji restoran, koji je na malom trgu u centru mjesta.

PRVO RUČAK, A ONDA POVIJEST

Kada pričamo o povijesti Risna, onda je početak spominjanja negdje u 4. stoljeću prije nove ere. Risan je, kažu, najstariji grad u Boki, a utemeljilo ga je ilirsko pleme Risoniti, pa je po njima dobio ime Risinium, a potom i današnji naziv.

Legenda kaže da se tu nalazila prijestolnica ilirske kraljice Teute, koja je baš tu završila život, i to neslavno, bacivši se u more nakon što je shvatila da se neće moći obraniti od napada rimskih postrojbi. U vrijeme Ilira i vladavine kraljice Teute, Risan je bio prijestolnica Ilirskog kraljevstva. Nakon njih dolaze Rimljani, Republika Venecija, Osmansko carstvo i redom, pa danas ono predstavlja jedno od značajnijih povijesnih centara Mediterana.

Kuća sa apartmanima mog domaćina nalazi se u najstarijoj ulici na Jadranu, Gabeli. Smatra se da ova ulica datira još iz 12. stoljeća, a posebnu vrijednost predstavlja činjenica da je sačuvan originalni izgled napravljen od riječnih kamenih oblutaka.

Sutradan, započinjem obilazak Risna. U centru mjesta je veliki park iz kojeg se vide dvije crkve, jedna pravoslavna, a druga posvećena Petru i Pavlu i podignuta negdje u 18. stoljeću.

Nastavljam dalje prema onome što je možda najzanimljivije u Risnu – rimski mozaici.

VASO ĆUKOVIĆ

Na prilazu rimskim mozaicima, na nekih pedesetak metara, nalazi se zgrada bolnice za ortopediju, neurokirurgiju i neurologiju. Nosi ime po Vasi Ćukoviću, Risnjaninu. Obišao čovjek  svijet, stao u Americi, nakon puno uspona i padova postao jedan od najbogatijih stanovnika Denvera. Ne samo  što je čitavog života pomagao denversku sirotinju nego je stalno slao novac i za siromašne stanovnike Risna, utemeljio bogat fond za školovanje ovdašnje siromašne djece, platio izgradnju vodovoda i elektrifikaciju rodnog grada, dao novac za izgradnju narodnog doma, kupio pet zvona za crkvu Petra i Pavla, ma još puno, puno takvih stvari, a onda ostavio i novac, 300.000 tadašnjih dolara, za izgradnju bolnice. Umro je u Denveru 1933. godine u 75. godini života.

Od Vile Urbane, u kojoj se mozaici nalaze, ostali su, doduše, samo dijelovi zidova, ali podovi s mozaicima su pravo  čudo. Podignuta je u doba Antonina, a oni su bili na vlasti od 96. do 192. godine. Javnosti je mozaike prvi, 1820. godine, otkrio francuski časnik Viala de Sommier, ali tom otkriću tada nitko nije pridavao posebnu važnost pa se na ponovno otkrivanje čekalo više od stoljeća, sve do 1930. godine.

Nedaleko od  hotela Teuta, nalazi se još jedno nalazište, Carine. Arheološka istraživanja na ovom lokalitetu traju od 2001.godine, a prije 5-6 godina je, recimo, na Carinama pronađen masivni zlatni prsten s ahatnim kamenom u kojem je urezana predstava boginje Artemide, boginje Mjeseca, zvijeri i lova, zaštitnice djevojaka, Apolonove sestre blizanke, kćerke Zeusa i Lete. Uz prsten su pronađeni i novčići, a pošto je njih lako datirati, nije bilo teško ustanoviti da prsten potječe s kraja 3. stoljeća prije nove ere, te da je izrađen u nekoj od grčkih radionica na Siciliji.

Nedaleko od Risna, nalazi se mjesto Lipci, koje je poznato po prapovijesnim crtežima naslikanim na stijeni. U nizu su naslikani jeleni u hodu, koji se kreću s lijeva na desno, a rađeni su naljepljivanjem gline na površinu stijene. Navodni crteži potječu iz željeznog doba, oko 800 godina prije nove ere.

NAJKRAĆA RIJEKA NA SVIJETU

I još jedna zanimljivost vezana za Risan je rijeka. Sopot je, kažu, najkraća rijeka na svetu. Voda iz prirodno zasvođene pećine, sva od pjene, iskače kao iz kakvog ogromnog vodenog topa i već za petnaestak sekundi, jedva stigavši udahnuti dašak zraka, završava u moru.

E, sad, ima u svemu tome i jedna „mana“: Sopot nije aktivan uvijek, vode ima samo nekad, uglavnom u zimskom razdoblju. Zato se mnogi koji su prošli tim dijelom magistrale pitaju kako to da ga nisu primijetili, a nisu jer su, kad su naišli, mogli vidjeti samo rupu u stijeni.

Nakon dva dana boravka u Risnu, nastavljam dalje sa svojom moto turom i pored prtljaga nosim predivne dojmove o jednom od najstarijih mjesta na Jadranu.

Foto: Siniša Maurus & Google Maps (screenshot)

Facebook Comments