28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječka europarlamentaka u pravu! Pali argumenti industrije studijom EK!

2 min read
Industrija je tvrdila kako imamo manje novca, pa nam daje jeftinije, a ispostavilo se da mi po kvalitetnije idemo u druge zemlje...
biljana borzan

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je danas raspravljao o novoj studiji Europske komisije o plasmanu naizgled istih proizvoda različite kvalitete. U raspravi je sudjelovala i Osječanka, potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

Spomenuta studija ogolila je argumente industrije i potvrdila ranije hipoteze Biljane Borzan i njezinih kolega, a da nam’uvaljuju’ proizvode različite kvalitete u različitim zemljama. Industrija je tvrdila kako imamo manje novca, pa nam daje jeftinije, a ispostavilo se da mi po kvalitetnije idemo u druge zemlje… Osječka europarlamentarka bila je u pravu. A govorimo o namazu, hrenovkama, čemu god…

– Žao mi je što ovu studiju nismo imali ranije dok smo vodili rovovsku bitku za izjednačavanje kvalitete proizvoda u EU. Naime, s ovom studijom padaju u vodu dva argumenta koja je industrija koristila da bi opravdala plasman proizvoda lošije kvalitete u neke države članice. Prvi je da je dvostruka kvaliteta uzrokovana različitim preferencijama potrošača u različitim državama članicama. Ova studija je pokazala da potrošači u polovici ispitanih slučajeva preferiraju proizvod iz države članice koja nije njihova. Drugi argument koji pada u vodu je da je u nekim zemljama standard niži, pa su proizvodi jeftiniji i zato je njihova kvaliteta niža! Ova studija je pokazala da je utjecaj cijene na kvalitetu minoran – objašnjava Borzan.

Podsjetimo, istraživanje koje je Borzan napravila u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu je pokazalo da je trećima proizvoda na hrvatskom tržištu lošija od onih na njemačkom, a posebno su zabrinjavajući primjeri bili Hipp dječje hrane koja je u Hrvatskoj bila manje zdrava, ili Wudy hrenovke koje u Hrvatskoj uopće nisu imale mesa za razliku od njemačkog proizvoda. Ta studija je bila veliki argument u pregovorima o zabrani takve prakse u EU.

– Pokazalo se i  da kompanije koje su veće i imaju veći profit češće stavljaju proizvode dvostruke kvalitete na tržište. Kako bismo se borili s takvim tržišnim igračima moramo osnažiti tržišne inspekcije, nacionalna tijela za provedbu i naravno potrošače – rekla je Borzan.

Facebook Comments