Sub. svi 15th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Piše Siniša Maurus: Di si bio ’91. kad’ je najviše rodila mariborska Stara trta

4 min read
maribor sinisa maurus (3)

PIŠE: SINIŠA MAURUS

Kako je Maribor grad prijatelj Osijeka, a veže nas i rijeka Drava, red je da napišem nekoliko rečenica o ovom slovenskom gradu.

Nekoliko puta sam boravio u ovom, drugom po veličini, gradu u Sloveniji, smještenom u vinorodnoj dolini rijeke Drave, podno planine Pohorje.

Maribor je zapravo tranzicija između planinske i ravničarske Slovenije, koja se nastavlja u nizine Hrvatske na istoku i Mađarske na sjeveru. Maribor je kulturno i turističko središte slovenske Štajerske.

Kada je o Mariboru riječ, onda svakako moram istaknuti  nekoliko činjenica koje ovaj grad svrstavaju u redove velikih kulturnih gradova Europe. Naime, Maribor je 2012. godine bio Europska prijestolnica kulture, a svojim galerijama, muzejima i arhitekturom svakako je magnet za kulturiste.

DRAVA, MIRNA I TIHA

Dravu je, nekad plovnu i brzu, umirilo sedam hidrocentrala, pa kroz ovaj grad protiče tiha i pitoma.

(tekst se nastavlja nakon fotografija)

Nekada su Sloveniju nazivali jugoslavenskom Švicarskom, a Maribor „juginim“ Manchesterom zbog razvijene industrije. U ovom gradu radile su tvornice obuće, tekstila, kemijska industrija, industrija metala. Starije generacije pamte Zlatorog i njegove kemijske i kozmetičke proizvode, a još ponegdje mogu se vidjeti „tamići“ nekadašnjeg (giganta u proizvodnji kamiona) TAM-a.

DI SI BIO ’91.?

Prvo što će vam u ovom gradu pokazati je Stara trta (Stara loza), Guinnessov rekorder –  Naime, loza je stara oko 450 godina i začudo još uvijek rađa. Berba Stare trte je svojevrsni kulinarsko-vinski spektakl, i glavna jesenja priredba grada. Kažu da je najviše rodila 1991. godine, kad  je od te berbe napravljeno 64 litara vina.

Iskoristio sam boravak u Mariboru da bih posjetio Muzej vina koji se nalazi u Hiši stare trte. U njoj možete degustirati i kupiti skoro sve vrste koje se prave u okolici.

(tekst se nastavlja nakon fotografija)

Slovenija, a naročito Štajerci, napravili  su dosta po pitanju vinskog turizma, vrlo popularnog u svijetu, koji podrazumijeva degustaciju vina određenog kraja uz obilazak prirodnih ljepota i kulturno povijesnih spomenika. U turističku ponudu uključena je, pored Kuće Stare loze, vinskog muzeja, vinskih puteva, i posjeta novim vinarijama. Vinski put od Maribora proteže se  čitavih 50 kilometara i među posjetiteljima vrlo je rado birana opcija za obilazak, uz obaveznu degustaciju vina. Duž čitavog puta nalaze se brojni vinski podrumi gdje se može zastati, popiti čaša vina i pojesti pršut sa svježim kozjim sirom.

Glavne turističke atrakcije Maribora su dvorac koji potječe iz petnaestog stoljeća, kao i mariborska katedrala koja datira iz 12. stoljeća, građena u gotičkom stilu, a koja dominira središtem grada. Uz samu katedralu nalazi se Slomškov trg, kojeg osim već spomenute katedrale Sv. Ivana Krstitelja obilježava i spomenik Antonu Martinu Slomšeku, ali i zanimljiva pročelja zgrada koje okružuju trg, uključujući središnju mariborsku poštu, te mariborsko sveučilište.

(tekst se nastavlja nakon fotografija)

Nedaleko se nalazi i zgrada mariborskog kazališta koja upotpunjuje dojam ali i značaj Slomškovog trga, uslijed čega je za lijepog vremena trg popunjen stanovnicima Maribora, ali i mnogobrojnim turistima.

Vrijedno je spomenuti i Mariborsku gradsku vijećnicu, izgrađenu u doba renesanse.

ESIGFLAJŠ

Lent je najstariji i najpoznatiji dio Maribora, a nekoć je bio prometna trgovačka luka. Danas je to lokalni centar, savršeno mjesto za šetnju uz Dravu i početna točka za biciklistički obilazak ili kušanje lokalnih vina iz regije. Tijekom ljetnih mjeseci tu se održava festival Lent.

Ljubitelji gastronomije doći će na svoje u središtu grada koji oživljava domaću kuhinju i pripreme tradicionalnih štajerskih jela. Iz kuhinje se šire mirisi svježe pečenog kruha, kobasica, juhe od goveđeg mesa, “esigflajša”, žemički s gulašem, jabučne štrudle, knedli od marelice i drugih delicija koje vraćaju u djetinjstvo.

Sjeverno od centra, polusatnim hodom penje se do Piramide, odnosno takozvanog brda parka, koji je omiljena baza mnogih rekreativaca, bilo da je riječ o laganim šetnjama, trčanju, vožnji biciklom ili jednostavnom potrebom za čistom relaksacijom. Osim što se s njega pruža savršen pogled na grad, ovdje se nalaze i ostaci mariborskog dvorca koji nalikuju piramidi. Otuda je potekla i sama ideja za naziv parka. Na putu prema njemu, gotovo je neizbježno posjetiti i Mestni park, koji također nudi lijepe šetnice i na čijem se području nalazi kompleks akvarija i terarija s egzotičnim ribama i reptilima.

ZLATNA LISICA

I za kraj svakako treba spomenuti Pohorje, skijaški raj. Na nadmorskoj visini od 1.347 metara, smjestilo se Mariborsko Pohorje, jedno od najvećih i najpopularnijih skijaških destinacija, sa preko 60 kilometara uređenih staza namijenjenih prvenstveno početnicima i srednje iskusnim skijašima. Pohorje je domaćin prestižne Zlatne lisice – svjetskog skijaškog kupa, koji se ove godine održava 15. veljače.

(tekst se nastavlja nakon fotografija)

Da biste uživali u svemu što ovaj grad pruža, potrebno je ipak više od jednog dana.

Nakon još jednog lijepo provedenog dana, ovoga puta u Mariboru, udaljenom nekih tristotinjak kilometara , sjedam na motor i vraćam se u moj Osijek!

Foto: Siniša Maurus

Facebook Comments