Ned. ruj 20th, 2020

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Siniša Maurus se s nostalgijom prisjeća Pansiona Nostalgija

4 min read
Dok ne prođe ova pošast, ostani doma - veli Siniša Maurus, biker i predsjednik MK Pannonians, putopisac i fotograf, turistički djelatnik :)

Kako pod osnovne djelatnosti Moto kluba Pannonians pripadaju putovanja i samo putovanja, a vrijeme godišnjih odmora su prava prilika za realizaciju istih, dogovor je bio da u dvije grupe obiđemo dobar dio srednje i istočne Europe.

Organizacija puta, kao i uvijek povjerena je turističkoj agenciji “Uradi sam”. U zadnjih deset godina, koliko vozim ture po Europi, ova se „agencija“ pokazala kao odgovorna i pouzdana. Preko on-line aplikacije, pronalazim smještaje u Mađarskoj i Češkoj. Ništa ‘extra’, ali ni loše, jer većinu vremena provodim ili na motoru ili u obilasku gradova i lokaliteta. Čist krevet i tuš koji radi sasvim su dovoljni. Polazak u nedjeljno prijepodne i dolazak na Panonsko more u Mađarskoj. Kako ove godine neću ljetovati na pravom moru, odlučujem se da na Balatonu provedem tri dana i možda – „nahvatam“ boju.

Smještaj pod nazivom „Nostalgija pansion“, sve govori. Skromna soba sa još skromnijim inventarom, ali me to previše ne uzbuđuje. Pansion u stilu Hitchcocovih filmova, sa zajedničkim tuševima do kojih dolazite opreznim koracima, jer se nalaze u šumovitom dijelu. Psujem si, što sam ikada gledao filmove strave i užasa, jer je scenografija takva da ju se ne bi postidio ni jedan Wes Cravenov film. Ipak jezero je predivno i vidi se koliko su naši susjedi zadnjih 10 godina ulagali u infrastrukturu.

Balaton je najveće jezero u srednjoj Europi. Pruža se pravcem sjeveroistok – jugozapad. Dugo je 77 km a široko 4-14 km i ima površinu od 592 km2. Nije baš previše duboko, prosjek 3,2m a najviše 12,2. Zato su ga Stari Rimljani zvali Plitko jezero (Lacus Pelso) a i njemačko ime ima isto značenje. Najveća pritoka je rijeka Zala, a voda otječe kanalom Šio. Kanal je napravljen u XVIII i XIX stoljeću za reguliranje vodostaja u jezeru. Reguliranje se vrši branom, kanal je dug 120 km, a poslije toga tok se ulijeva u Dunav.

Voda u mađarskom moru je topla i plitka duž obale, a plaže su pjeskovite tako da sam morao dosta hodati da bih došao do dubljeg dijela i zaplivao. Kad pogledate jezero iz perspektive grada, imate dojam da ste u nekoj velikoj uvali, a pjeskovitost i plićak podsjeća na obale Egejskog mora i Grčke. Nekako stalno “pirucka” vjetrić, pa vas može vrlo lako prevariti ako duže ostanete na suncu. Kako je bio lijep sunčan dan, a ja uživao na suncu (bez zaštite), naravno, da sam navečer bio podosta crven i ispečen. Nakon kupanja i „hvatanja“ morske boje, slijedeći dan posjećujem Siofok , najveći grad, poznat i kao glavni grad oblasti Balaton. Zanimljivost ovoga gradića je da svoj razvoj može zahvaliti izgradnji pruge Budimpešta – Rijeka, sagrađene 1861. godine, koja prolazi kroz grad. Tada je podignut i prvi hotel. Osim toga, još jedna stvar veže našu obalu i Siofok, a to je da su Poreč i Siofok gradovi prijatelji, pa me nije iznenadio ni Porečki trg.

Danas je Siofok prijestolnica turizma i preko ljetne sezone broj turista višestruko premaši broj stanovnika. Centrom dominira 45-metara visoki vodeni toranj, s kojega puca pogled na jezero i okolicu. Sagrađen je 1912. godine, a renoviran 2012.godine. U centru su i dva parka. Stariji, i veći, Jokai park nalazi se između centra i jezera. Noviji i manji park, nalazi se u ulici Fo, u produžetku istoimenog trga. Zove se Milenijski park i sagrađen  je u periodu 1993-1994. Pored fontane. Najzanimljiviji objekt je glazbeni paviljon, u kome je smještena statua kompozitora Imre Kalmana. Kalman je rođen u Siofoku a najpoznatiji je po svojim operetama. Statuu Imre Kalmana izradio je još jedan umjetnik rođen u Siofoku, Imre Varga. Puno njegovih kiparskih dijela raspoređeno je po gradu.  Njegov sin, Tamaš, autor je fontane zvane “Fontana 56 suza” napravljene u znak sjećanja na pale revolucionare 1956. godine. Mađari dosta polažu na sjećanje na ove događaje.

Tu su naravno i crkve. Katolička crkva izgrađena 1903. u neoromanskom stilu, nalazi se odmah pored glavnog trga. Pored nje postoje i dvije protestantske. Ona poznatija, koja se s pravom navodi kao nešto što treba posjetiti, nalazi se u ulici Fo, kada se sa trga krene pored katoličke crkve i Milenijumskog parka. Druga, novija, crkva iz 1991. godine, nalazi se u ulici Kele, iza glavnog trga. 

Slijedeći dan provodim opet u kupanju i uživanju na jezeru.

Kao zaključak ovog putopisa mogu pohvaliti grad Siofok, ali i sve što pruža jezero Balaton, kao destinaciju koja je, ako ne na duže, a ono barem za jedan vikend idealna  za odmor. Mir, zelenilo, voda, uz bogatu gastro i drugu ponudu, siguran sam da će nakon ove izolacije, u kojoj se sada nalazimo, biti idealno i ne tako daleko mjesto za zabavu i opuštanje.

Nakon trećeg dana sjedam na motor i krećem za moj Osijek!

I NARAVNO, DOK NE PROĐE OVA POŠAST,  #OSTANIDOMA 🙂

Foto: Siniša Maurus (osobna arhiva)

Facebook Comments