28. svibnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uskoro: 11.000 novih rasvjetnih tijela u Osijeku, uz 75% uštede!

2 min read
Predloženi model modernizacije javne rasvjete financira se isključivo iz ostvarenih ušteda i za cijelo vrijeme njegove provedbe ne nastaju nikakvi dodatni troškovi.

Pred Osijekom je realizacija Ugovora o provedbi projekta svjetlosne učinkovitosti javne rasvjete Grada Osijeka, koji su krajem ožujka 2020. sklopili Grad Osijek i tvrtka HEP ESCO, članica HEP grupe.

ESCO model modernizacije javne rasvjete u Gradu Osijeku odličan je primjer kako upotrijebiti novu, zelenu i štedljivu tehnologiju omogućujući građanima veću korist za manje utrošenog javnog novca.

I evo je u Osijeku…

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota ističe velike beneficije uvođenja ovog sustava rasvjete za građane Osijeka…

ESCO ugovor s garancijom učinka (EPC ESCO model) ne predstavlja zaduženje jedinicama lokalne samouprave te povećava investicijski potencijal za druge razvojne projekte – veli Piližota.

To praktički znači da nakon završene modernizacije javne rasvjete (trajanje radova 300 dana) i tijekom cijelog ugovornog razdoblja pružanja energetske usluge (8 godina), Grad Osijek neće imati nikakvih dodatnih troškova.

– S druge strane moram izraziti i veliko zadovoljstvo činjenicom da će biti pokriven cijeli grad Osijek, dakle stara rasvjeta biti će zamijenjena s više od 11 tisuća rasvjetnih tijela značajno bolje kvalitete i s dodatnim opcijama (dinamičko upravljanje javnom rasvjetom, daljinsko upravljanje, osiguranje i održavanje rasvjetnih tijela tijekom pružanja usluge itd.). Nakon isteka ugovornog razdoblja, svjetiljke i sva prateća oprema prelaze u vlasništvo Grada Osijeka. Svakako treba istaknuti da će utrošena električna energija za javnu rasvjetu biti manja čak za 7,5 milijuna kilovat sati godišnje, što financijski znači cca 25% od onih troškova koje smo imali prije početka provođenja mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti. Dakle, uvođenjem ovoga modela financijska ušteda Grada Osijeka je 75%, dok osvjetljenje grada postaje puno energetski učinkovitije i bolje, i uz to sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja! – zaključio je.

Predloženi model modernizacije javne rasvjete financira se isključivo iz ostvarenih ušteda i za cijelo vrijeme njegove provedbe ne nastaju nikakvi dodatni troškovi.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota zaključuje da Grad Osijek realizacijom ovog projekta rješava problem energetski neučinkovitog, ekološki neprihvatljivog i zastarjelog sustava javne rasvjete, te sprječava daljnje povećanje troškova održavanja koje bi iz godine u godinu postajalo sve veće. Ovakav pristup postaje primjer dobre prakse ne samo za nove, slične investicije u Osijeku koje se rade na stvaranju “smart citya” i energetski učinkovite transformacije grada, nego će biti sjajan primjer i za druge gradove koji će iz našeg primjera steći vrijedna saznanja.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Grad Osijek (screenshot)

Facebook Comments