19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić (HDZ): Grad mora smanjiti cijenu vrtića za vrijeme pandemije

2 min read
Smatramo nedopustivim da roditelji moraju plaćati punu cijenu vrtića od primjerice 640 kuna mjesečno za cjelodnevni boravak ukoliko dijete iz opravdanih razloga ne smije ići u vrtić po preporuci liječnika ili epidemiologa dva tjedna - niže u priopćenju HDZ iz Osijeka.

Ponukani brojnim pozivima zabrinutih roditelja, javno reagiramo po pitanju stanja u Dječjem vrtiću Osijek. Naime, prema navodima pojedinih roditelja Upravno vijeće i ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek nisu pravovremeno osigurali dovoljan broj stalnih odgojitelj/ica u ovoj pedagoškoj godini što znači da će primjerice jedna odgojitelj/ica brinuti o više skupina djece odjednom i da se na taj način neće poštivati epidemiološke mjere o nemiješanju različitih skupina djece u vrijeme pandemije virusom COVID-19 – piše i javlja priopćenjem GO HDZ-a, na čelu s Ivanom Radiće, potpisanim na kraju istog.

PRIOPĆENJE

Konkretno, riječ je Dječjem vrtiću Mak gdje su roditelji prije tjedan dana prilikom primopredaje djece saznali da jedna od odgojiteljica prestaje s radom, a da zamjena pri tom još nije osigurana te da će druga odgojiteljica u ovom vrtiću preuzeti brigu i za njihovu djecu.

Nedostatak kadra prisutan je navodno i u drugim vrtićima, pa se jasno postavlja pitanje zašto se osnivač grad Osijek zajedno s upravom vrtića nije na vrijeme pobrinuo da se provede natječaj za nove djelatnice koje će brinuti o vrtićkoj djeci. Iako je natječaj za zapošljavanje 12 novih odgojitelj/ica u provedbi, sigurno je da još nekoliko tjedana oni neće početi s radom. Pri tom nitko iz vrtića nije o tome prethodno obavijestio roditelje i najavio ovakve promjene. Stoga je nezadovoljstvo roditelja posve opravdano. To je ponovno otvorilo i druga pitanja vezana uz organizaciju rada u vrtićima. Osim nedostatka odgojitelj/ica, uprava Dječjeg vrtića Osijek još uvijek nema niti plan postupanja i naplate skrbi za djecu u slučaju izolacije odnosno samoizolacije djece zbog pandemije virusa COVID-19.

Smatramo nedopustivim da roditelji moraju plaćati punu cijenu vrtića od primjerice 640 kuna mjesečno za cjelodnevni boravak ukoliko dijete iz opravdanih razloga ne smije ići u vrtić po preporuci liječnika ili epidemiologa dva tjedna – niže u priopćenju HDZ iz Osijeka.

U tom slučaju je potrebno regulirati i cijenu kako roditelji ne bi morali plaćati dio usluge koji ne koriste. Tu pozivamo gradske čelnike da se uključe u ovu problematiku i daju upute upravi vrtića kako pravedno naplaćivati usluge vrtića u ovakvim situacijama koje se mogu predvidjeti. Također ih pozivamo da komuniciraju s roditeljima i po pitanju broja djelatnica u vrtićima i zadovoljavanja pedagoških standarda odnosno da ne bude prevelik broj djece na nedovoljan broja odgojitelj/ica – zaključuje Radić u priopćenju.

Foto: HDZ

Facebook Comments