Čet. stu 26th, 2020

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Srednje škole su fokus iz kojih se zaraza širi – smatra Čulinović Čaić

2 min read
Srednje škole su fokus iz kojih se zaraza širi - smatra Čulinović Čaić, ističući kako se ne treba voditi činjenicom da u srednjim školama ima manji broj detektiranih učenika, već da je vjerojatno dosta onih koji su asimptomatski ili s vrlo blagim simptomima, poput prehlade.

Jučer smo na stranicama OsijekExpress.com pisali o tome kako je 79% slučajeva samoizolacije u Osječko-baranjskoj županiji povezano sa školama… – U ovom trenutku imamo 118 pozitivnih učenika i 51-og učitelja, a među ne nastavnim osobljem je 6-oro. Od ovog broja samoizolacija, a što sam ga čitao, 1.362 osobe, odnosno učenika, su u samoizolaciji, a ukupan broj samoizoliranih osoba u Osječko-baranjskoj županiji je 1.859. To Vam je nekih 70 posto – kazao je jučer u jednom trenutku konferencije za novinstvo Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije načelnik Ivan Hampovčan, ujedno tajnik županije, otkrivajući zapravo vrlo intrigantan podatak, koji je, moguće, bio jednim od razloga, a kojeg nije ekspicitno nitko naveo, da se od Nacionalnog stožera zatraži ‘online’ srednjoškolska nastava.

Dva dana ranije je N1 prenio dio Hina-inog razgovora s predsjednicom Hrvatskoga liječničkog sindikata Renatom Čulinović Čaić, vođen o Međimurskoj županiji, a koja, ni manje ni više, već eksplicitno veli… – Srednje škole su fokus iz kojih se zaraza širi – smatra Čulinović Čaić, ističući kako se ne treba voditi činjenicom da u srednjim školama ima manji broj detektiranih učenika, već da je vjerojatno dosta onih koji su asimptomatski ili s vrlo blagim simptomima, poput prehlade. – Oni budu pozitivni i infekciju prenose u javnom prijevozu, prenose između sebe u kafićima – nizala je, dodajući kako se na taj način zaraza zatim prenosi ukućanima, braći, sestrama…

A od sinoć je i to ‘na stolu’…

Je li doista istina da rast zaraženih ne stagnira nego da je situacija sve gora, pitao je jučer svoje znanstvene savjetnike, doznajemo, premijer Andrej Plenković na sastanku koji je s njima trajao čak tri i pol sata… – piše sinoć 24sata.hr i nastavlja… …Oni već dugo upozoravaju da je stanje kritično; broj umrlih jako zabrinjavajući, i da su nam tek sad uvedene nove mjere trebale mnogo ranije. Na sjednici je, doznajemo, bilo burno. Zato je moguće kroz nekoliko dana, doznajemo, uvođenje dodatnih mjera, koje se odnose na ugostiteljske objekte, rekreativne sportske aktivnosti i vjerske obrede, dok je opcija i prebacivanje nastave u srednjim školama i višim razredima osnovnih škola ‘online’ – niže 24sata.hr, a cijeli članak čitajte OVDJE.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Youtube (screenshot)

Facebook Comments