Pet. velj 26th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zlatni Studio ’21. – Vinkovačko-osječka ‘veza’: Štajga, Šojat, Čabraja, Marušić… nagrađeni!

3 min read
- Prvo sam bio iznenađen nominacijom i drago mi je da je napokon ovako jedna velika nagrada otišla u Slavoniju, nakon Mije Dimšić, koja ju je osvojila prije koju godinu. Ja je stvarno iskreno posvećujem svojim djevojčicama Nori i Riti jer one će se tome najviše veseliti - izjavio je Čabraja.

Cijela je ekipa to amestralno dovršila! Rekli bi Amerikanci: They nailed it! Ivana Šojat, osječka književnica, odavno priznata na nacionalnoj, regionalnoj i europskoj sceni, svojim romanom Štajga ‘gurnula je’ prema nagradama čitavo kazalište i ansambl vinkovačkog teatra, a oni, nevjerojatnim talentom i vještinama osigurali izvrsnost. Nacionalne nagrade otišle su vinkovačkom kazalištu, najboljoj predstavi, osječkom prvaku Miroslavu Čabraji, mladoj glumici Matei Marušić… Razumije se u toj ‘osječko-vinkovačkoj vezi’ još je onih koji su iz Osijeka ‘udarili pečat’, od scenografa Davora Molnara, preko oblikovatelja svjetala Tomislava Kobie, skladatelja Igora Valerija, Ivice Lučića u glumačkoj postavi… Svaka čast! Čestitke Vinkovcima i Osijeku…

– U kategoriji ‘najbolje muške uloge’ Zlatni studio otišao je u ruke Miroslava Čabraje, za ulogu Mate u predstavi Štajga. Nagradu za ‘najbolje novo lice u kazalištu i na filmu’ osvojila je Matea Marušić. Zlatni studio u kategoriji ‘najbolja predstava’ osvojila je predstava posvećena vinkovačkom kolodvoru, simbolu grada Vinkovaca – “Štajga”, nastala prema romanu Ivane Šojat – pohvalili su se među prvima na Facebook-u iste večeri iz Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Najbolje, najkvalitetnije i najdojmljivije iz protekle godine u 19 kategorija iz područja filma, kazališta, radija, televizije i glazbe odabrao je stručni žiri, a čitatelji Studija svojim su glasovima izabrali: najbolji film, televizijsku seriju, pjesmu, kazališnu predstavu, radijsku postaju, TV reality show, TV zabavu, emisiju, novo lice na glazbenoj sceni te kazališnim daskama, najboljeg televizijskog voditelja ili voditeljicu, novinarku ili novinara, pjevačicu, pjevača, filmskoga glumca i glumicu, radijski glas, mušku i žensku kazališnu ulogu – piše HRT Radio Osijek, dodajući i izjavu Miroslava Čabraje, a njihov cijeli članak možete čitati OVDJE.

– Prvo sam bio iznenađen nominacijom i drago mi je da je napokon ovako jedna velika nagrada otišla u Slavoniju, nakon Mije Dimšić, koja ju je osvojila prije koju godinu. Ja je stvarno iskreno posvećujem svojim djevojčicama Nori i Riti jer one će se tome najviše veseliti – izjavio je Čabraja.

Matea Marušić, rođena Osječanka je svoj glumački put, nakon završene Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku i stečene diplome na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2016. godine, započela u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci 2017. godine. Nakon završenog stručnog osposobljavanja, zapošljava se u vinkovačkom gradskom kazalištu i u vrlo kratkom roku dojmljivim igrama i predstavama uspijeva na sebe privući pozornost struke, a njen naporan i kvalitetan rad prvi put je dobio potvrdu 2018. godine kada je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za mladu glumicu za ulogu Julke u predstavi „Vrzino kolo” – pišu o Matei Marušić na vinkovačkom portalu Novosti.hr, dočim više možete čitati OVDJE.

– Velika je ta moja Slavonija, prostrana dušom, bogata pričama, bremenita poviješću kao i svako raskrižje kojim su narodi pristizali i miješali se malo u spokoj zajedništva, malo u krvave razdore rata. A Vinkovci, oni su uvijek bili raskrižje, prostor na kojemu je dovoljno malo dublje zabiti ašov, da bi se iskopali tragovi kakva rimskog cara, avarskog konjanika ili naušnice gospe iz vremena prije Krista koja je zbog neke nama neznane tuge odlučila skončati na dnu bunara… Oni koji vele da su Slavonci mutavi (ima i takvih), takvi ne znaju da Slavonci vrijedno rade i šute dok im ne prekipi…Neću duljiti, niti se prenemagati, nego ću od srca zahvaliti svima koji su svojim glasom doprinijeli da “Štajga”, moja “Štajga”, “Štajga” vinkovačkog Gradskog kazališta Joza Ivakić, “Štajga” sjajnog redatelja Jasmina Novljakovića bude ovjenčana nagradom Zlatni Studio. Puno mi znači ta nagrada, jer kroz nju se provlači životna priča mog djeda Josipa Šojata, željezničara, priča grada u kojem je rođen moj otac, grada koji mi je u srcu. Hvala vam! Sretna sam! – napisala je sinoć na Facebooku i Ivana Šojat.

Cijelu predstavu potpisuju…

Dramatizacija i režija: Jasmin Novljaković, scenograf: Davor Molnar, kostimograf: Jasminka Petek Krapljan, oblikovanje svijetla: Tomislav Kobia, skladatelj: Igor Valeri, uloge: Vladimir Andrić, Matea Marušić, Miroslav Čabraja, Ivica Lučić, Selena Andrić, Vedran Dakić, Matko Duvnjak Jović, Zorko Bagić.

Foto: Facebook (screenshot, autor: Kristijan Cimer, objava uz dozvolu autora)

Facebook Comments