Pet. tra 23rd, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječka pravnica Blagojević o Milanoviću: On je dobar pravnik i nije prešao granicu!

2 min read
Pojednostavljeno, može se zaključiti kako ona drži da je Milanović svoj nastup 'nategnuo kao praćku, ali nije pucao'. I Blagojević veli kako nema elemenata povrede Ustava RH.

Pravna stručnjakinja Anita Blagojević, izv.prof.dr.sc. s Pravnog fakulteta u Osijeku, s Katedre ustavnih i političkih znanosti, gostovala je u programu N1 i komentirala, onkraj priče o Vrhovnom sudu, Milanovićeve poruke i nastupe posljednih dana. Za nju je stvar jasna, predsjednik Republike Hrvatske nije prekršio Ustav, već je kao, veli, dobar pravnik, znao gdje je granica. Pojednostavljeno, može se zaključiti kako ona drži da je Milanović svoj nastup ‘nategnuo kao praćku, ali nije pucao’. I Blagojević veli kako nema elemenata povrede Ustava RH.

– Sukladno ustavu, predsjednik se može opozvati ako počini povredu Ustava u kontekstu obavljanja svojih dužnosti. Međutim imajući u vidu sadašnju situaciju i sastav Sabora uopće nije realno misliti da bi to moglo uspjeti, jer potrebno je da dvije trećine zastupnika dignu ruku za to – rekla je Blagojević uvodno o toj temi, što je također fundamentalna stvar, a kako HDZ nema dovoljno ruku za dvije trećine, da bi onda dodala kako misli da Milanović nije povrijedio Ustav.

– Predsjednik ima jednu osebujnu, u najmanju ruku jednu neprimjerenu komunikaciju, ali mislim da svojim postupcima nije doveo do povrede Ustava. To govori i njegovo obraćanje Državnom sudbenom vijeću. Nema naznaka za pokretanje postupka opoziva – nizala je, zaključujući… – Kažem, to je vrlo neprimjeren govor i komunikacija, ali ne vidim nikakav element govora mržnje. Nije prešao granicu, mislim da je predsjednik Milanović dobar pravnik i da zna do koje granice u komunikaciji može ići.

O instituciji privremene spriječenosti, sugovornica N1 televizije ne vidi način upotrebe toga.

Foto: Facebook, Youtube (screenshot)

Facebook Comments