18. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ines Novak: I tata je važan – projekt koji doprinosi mijenjanju predrasuda i stereotipa

5 min read
Više od 10 godina Ines Novak radi u civilnom sektoru u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku, završila Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku i brojne edukacije vezane uz rad s djecom. Pokretačica je i voditeljica brojnih inicijativa, aktivnosti i projekata za djecu, a od 2015. godine predsjednica je Dječjeg kreativnog centra Dokkica. Majka je troje djece.

Vjerujem da su neki od čitatelja čuli za naš projekt I TATA JE VAŽAN finaciran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ovih smo dana organizirali izložbe promotivnih plakata čiji su protagonisti – aktivni očevi sa njihovom djecom stali pred objektiv fotoaparata našega kolege Marija Milolože (pa i on sa kćerkom) u  prvoj godini provedbe projekta kad je krenula i istoimena kampanja (2018.). Bilo je to vrlo zanimljivo i inspirirajuće iskustvo – osmišljavanje koncepta kampanje, pronalaženje aktivnih očeva u lokalnoj zajednici i njihovo uključivanje u kampanju. Srećom, svatko od nas iz DOKKICE poznavao je nekog aktivnog oca, a prijedlozima su nam pomogli i neki suradnici.

U prvoj godini provedbe projekta proveli smo i istraživanje o stavovima djece o uključenosti očeva u odgoj  u suradnji s osječkim Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti. Istraživanje je provedeno u 10 osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije, a u njemu je sudjelovalo 290 učenika. Istraživanje je pokazalo da učenici nižih razreda procjenjuju očeve višeg obrazovnog statusa u većoj mjeri uključenima u odgoj, brigu o njima, kućanstvu. Djevojčice procjenjuju svoje očeve popustljivijima u odnosu na mušku djecu, dok djeca koja žive u urbanim sredinama procjenjuju očeve u većoj mjeri autoritativnijima od djece koja žive u ruralnim sredinama, a djeca iz ruralnih sredina svoje očeve doživljavaju popustljivijima. Statistički se značajna razlika uočila u percepciji očeva kao autoritarnih s obzirom na sastav kućanstva te stupanj obrazovanja oca, odnosno što su obrazovaniji, češće imaju autoritativniji stil odgajanja. Ujedno je utvrđena i povezanost veće uključenosti očeva u obiteljski život s pojavom autoritativnog odgojnog stila očeva.

U drugoj godini provedbe projekta 180 bračnih partnera steklo je dodatna znanja o aktivnoj ulozi oca u obitelji te pozitivnim učincima ravnopravnosti roditeljskih uloga na razvoj djeteta kroz predavanja u sklopu Tečaja za trudnice i partnere u Domu zdravlja Osijek, u 281 domu zdravlja širom Hrvatske promovirani su plakati, a video spot “I tata je važan” putem sustava monitora prikazivao se u 43 doma zdravlja, organizirane su izložbe promotivnih plakata: na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku i dislociranom studiju u Slavonskom Brodu, u suradnji s Udrugom Veličanka u Velikoj te u suradnji s Udrugom KREDA u Suhopolju i Virovitici.

Treća odnosno aktualna godina provedbe ovoga projekta dosada je rezultirala održanim predavanjima u Domu Zdravlja Osijek i DOKKICI do trenutka obustave zbog protupandemijskih mjera, obilježavanjem Međunarodnog dana očeva i evo, do prije nekoliko dana, otvaranjem treće, u nizu od četiri, izložbe promotivnih plakata u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru. Nedugo prije otvorili smo izložbe u Donjem Miholjcu i Valpovu, a čeka nas još Našice.

U okviru projekta naša psihologinja Andrea Žulj izradila je Priručnik “Uloga oca u odgoju”, dostupan na stranicama Dokkice, kao i Edukativni video “Uloga oca u odgoju” koji mogu pomoći u educiranju budućih ali i sadašnjih roditelja.

Na svakom od ovogodišnjih otvorenja izložbi predvidjeli smo predstavnika lokalne samouprave kao domaćina izložbe i predstavnika lokalnog Centra za socijalnu skrb kao predstavnika ustanove čija je djelatnost usko vezana uz temu projekta. Među uzvanicima su bili i predstavnici vrtića i škola, a u Belom Manastiru, zbog spriječenosti predstavnika lokalne samouprave, domaćin je bio ravnatelj Centra za kulturu grada Belog Manastira Edo Jurić. Uz njega, angažirali smo i predstavnika ciljne skupine korisnika projekta – aktivnog tatu iz Belog Manastira. Dario Miler, otac je tri sina, po zanimanju policajac, s velikim je zadovoljstvom pristao biti govornik na otvorenju izložbe, a nama posebna čast.

I tako, dok razgovarate sa suradnicima i uzvanicima kojih je, zbog korone, naravno, bilo u manjem broju, čujete pohvale za projekt i promotivne plakate, a posebno vas se dojmi kad čovjek iz kulture, kao što je gospodin Edo Jurić, predstavi izložbu.

Izložba odnosno plakati daju priliku za promišljanje, uspoređivanje, introspekciju, i nešto još važnije potencijal su za promjenu stavova, predrasuda i stereotipa. Mijenjati društvo nije lako, no, ako predstavite temu na pravi načinkoji ima prođu u ovim turbulentnim vremenima, u kojima, kako kaže gospodin Jurić, ljudima uglavnom odgovaraju kraći vizualni sadržaji, onda su ovi plakati pogodni za brzu konzumaciju.

Uz prigodne vizuale 12 očeva s djecom na plakatima su i poruke koje smo osmišljavali kroz prizmu povezivanja zanimanja očeva s plakata i njihove očinske uloge. Tako je npr. tata Dražen Lončarić kao novinar na plakatu predstavljen sa svojim sinovima uz poruku „Tata uvijek ima priču iz prve ruke“. Tata Luka Gabrić kao računalni programer na plakatu uz svojih dvoje djece poručuje „Ovakvu sreću ne mogu programirati“, Adam Atila, profesor likovne kulture na plakatu pozira svojoj kćeri dok ona crta njegov portret uz poruku „Biti tata je umjetnost“, dok odvjetnik Davor Bestvina na plakatu sjedi u svom odvjetničkom uredu sa sinom na ramenima uz poruku „Biti tata je zakon“.

I tako imate jednog policajca, trostrukog tatu, koji bez zadrške otvoreno priča o ljepoti i nužnosti uključenosti oca u odgoj djece na otvorenju naše izložbe u Belom Manastiru. I vjerujte, to su divne stvari, to su trenuci u kojima dajete priliku sebi i drugima pokazati svoju autentičnost, ali i vrijednost koja može promijeniti stavove, predsrasude i stereotipe, nečije živote… Baš kao što je tata Dario Miler učinio.

Vidjeti 12 aktivnih očeva na jednom mjestu odnosno plakate na kojima 12 očeva različite dobi i zanimanja vizualiziraju vrijeme provedeno sa svojom djecom, daje priliku za doživljaj uloge oca iz druge perspektive, manje poznate, zbog, naravno, tradicionalnih stavova, predrasuda i stereotipa.

No, bilo kako bilo, vremena se mijenjaju, a mi se trudimo dati doprinos društvu u kojem živimo i biti poluga za pozitivne promjene u obiteljima s ciljem stvaranja dobrobiti za dijete ali i obitelji u cjelini jer ravnopravno roditeljstvo utječe pozitivno na dijete i na partnere što u konačnici dovodi do sretnije i zadovoljnije obitelji.

Ako želite poslušati kratki govor Darija Milera o njegovoj aktivnoj očinskoj ulozi na otvorenju izložbe u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, možete to na nižij Youtube poveznici Policajac Dario Miler o svojoj ulozi oca, a plakate možete pogledati na poveznici ispod teksta.

Foto: Ines Novak (osobna arhiva)

Facebook Comments