Pet. ruj 17th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nataša Tramišak – Korakom gazele pretrči Pampas, gradilište ‘pregazi’ u štiklama, na poslu i 20 sati

3 min read
Nataša Tramišak nije 'salonska ministrica' politički 'brušenog nastupa nejasnih i dugih rečenica', nije ni 'britva' pred kojom drhte radne kolege, ona je istinski radoholičar, nogometni fanovi će znati – đuričićevskog kalibra, ona koja skijanje ne zamišlja kao spust, već biatlon.

‘Ministrica s lopatom’, ‘ministrica s kacigom’, ‘ministrica tovari japaner’, ‘ministrica štiklama preko gradilišta’, ministrica čije odijevanje ocjenjuje Fashion Guru… Napali smo mi iz medija svaki korak ministrice čija imovinska kartica sadrži tri kredita, leasing i stan od 62 kvadrata, napravili bi svim silama od nje ‘showbiz političarku’, vitku trkačicu… Kada smo s njezinog otvorenog profila s Instagrama htjeli prenijeti nekoliko ‘djevojačkih selfija’ i uz ‘brain’ dodati i ‘look’, zaključala je profil za široku javnost. Bila je u najmanju ruku uznemirena takvom pozornošću, prenijeli su nam neki od njezinih kolega. Iako je zacijelo budalastom ocijenila našu ideju da nam otkrije vrijeme u koje trči nasipom uz Dravu u Osijeku, a s namjerom da napravimo nekoliko fotografija, suzdržano je samo ‘procijedila’ da ona ne vidi što bi nekom to bilo zanimljivo. A bilo bi! Jer, u trenutku kada je ona tek treća ministrica iz Osijeka, kada ‘vedri i oblači’ europskim fondovima, zadnjih 15 godina troši na edukacije, istrči 5 kilometara korakom gazele za par minuta, dame i gospodo – Osijek ima zvijezdu! A nije ni udana…

Ona preskače iz patika u štikle, ‘gazi’ gradilištima, nasipom na Pampasu, niže kilometre, ostavlja i 20 sati u uredu, sklapa ugovore, rukovodi europskim milijunima, u rukama drži jedno od najskupljih ministarstava… i što god mislili o političarima i Vladi, bez obzira kojeg saziva, kako god doživljavali posljednjih 30 godina politike i gdjegod ‘demagogije’, u ovom slučaju, gledajte – netko mora i raditi.

Nataša Tramišak nije ‘salonska ministrica’ politički ‘brušenog nastupa nejasnih i dugih rečenica’, nije ni ‘britva’ pred kojom ‘drhte’ radne kolege, ona je istinski radoholičar, nogometni ‘fanovi’ će znati – đuričićevskog kalibra, ona koja skijanje ne zamišlja kao spust, već biatlon. Kada završi radni dan, kolege pohitaju kući, a stolovi ostanu zatrpani, u ministarstvu još svijetli jedna lampa, ona na stolu šefice.

Imenovanjem na poziciju ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, Nataša Tramišak u ruke je dobila jedno od najskupljih ministarstava, ono koje svojim procjenama disperzira europske novce i nadzire provedbu projekata. A tu nema mjesta za greške. Tu možete staviti ili osobu koja je iza scene okružena ogromnim brojem znalaca i savjetnika ili nekoga tko zna sve. A nekome tko je poput nje oštrio zanat progresijom općine, potom tamošnjom razvojnom agencijom, usisavao europske novce u razvoj mjesta, bio majkom danas popunjene poduzetničke zone, preuzeo sljedeći krupni posao u županiji, naravna je zapravo stvar bila predati i sebe i resor u ruke.

Shvativši još prije 10-tak i više godina kako su europski novci ‘neobrana maslina’, Tramišak se dala u edukaciju, stekla potrebne certifikate, znanja i vještine, iz Antunovca se otisnula do funkcije županijske pročelnice Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU, a gdje je, poučili su nas njezini bivši kolege iz Županije, i noću i vikendom obilazila gradilišta čak 54 energetske obnove prateći poštovanje rokova. A u tim se uvjetima, priznat ćete, sjajno nauči hodati u štiklama po njivama.

– Slušala sam ih sve na toj panel raspravi. Od prvog do zadnjeg. Pojedini ukrašavaju ono što govore, skrivaju gdjegod nerazumjevanje materije, vješto manevriraju. I onda riječ uzme ona. Nama, kojima je to posao, koji se s tim svaki dan susrećemo, koji znamo manje-više sve o čemu se pričalo, ona je jedina pokazala potpuno vladanje pojmovima, praksom, sve… Dakle, svi se mogli sakriti poslije ministrice – kazala nam je svojedobno jedna osječka ekonomistica, a nakon prezentacije izvjesnog projekta i praćenja dugih i nama običnom narodu dosadnih rasprava.

– Budete li se zbog kakvog razgovora za medij čuli s njom, molim Vas prenesite pohvale i pozdrave – dometnula je neimenovana ekonomistica.

Htjeli smo, ali nismo, jer pitali smo prvo za ono fotografiranje trčanja s početka.

Foto: OBŽ, Facebook (screenshot)

Facebook Comments