28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Bomba iz Drave je GP 250 lb AN-M57! Može biti punjena TNT-om! 150 kg! Na dnu leži od ’44. ili ’45.

2 min read
Originalno je maslinaste boje s crnim oznakama, a mogla je imati i žute oznake na 'repu' i 'nosu', kako bi se znalo koja je vrsta eksploziva u njoj.

GP znači ‘general purpose’. Ili za ovu priliku – bomba široke primjene! Vodostaj Drave kod Osijeka jučer je stigao do -172 centimetra. To je najniža vrijednost ikada. A s njom ne idu samo ‘romantični prizori’. Dobro da je bombu na vrijeme primjetio netko i pozvao policiju.

Bomba iz Drugog svjetskog rata, bomba jučer nađena u koritu rijeke Drave, a za koju je policija iz Osijeka precizno napisala naziv, GP 250 lb AN-M57, bomba je, prema dostupnim informacijama na internetu, američke proizvodnje iz spomenutog razdoblja. Osijek je naime, podsjetimo, bio metom savezničkog bombardiranja ’44. i ’45. godine, tada ‘na krivoj strani povijesti’. I bomba je, zacijelo, iz tog trenutka, vremena…

– Jučer, u dopodnevnim satima 56-godišnjak je šetajući uz rijeku Dravu kod naselja Podravlje u vodi uočio nepoznato tijelo koje mu je nalikovalo na granatu. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici protueksplozijske zaštite Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek utvrdili su da se u rijeci Dravi nalazi zrakoplovna bomba GP 250 ib, AN-M57, zaostala iz II. svjetskog rata, težine oko 150 kilograma. Mjesto događaja osiguravaju policijski službenici. Tijekom današnjeg dana bomba će biti izmještana na sigurnu lokaciju, a potom i uništena – javila je policija iz Osijeka.

Ova bomba cilindirčne je konstrukcije. Može biti punjena TNT-om. Originalno je maslinaste boje s crnim oznakama, a mogla je imati i žute oznake na ‘repu’ i ‘nosu’, kako bi se znalo koja je vrsta eksploziva u njoj. Mogla je biti bačena iz aviona u kutiji, padobranom…

Inače, Osijek je bio metom savezničkog bombardiranja u 2. svjetskom ratu, a kada su stradale i brojne vodenice na Dravi. – Savezničko bombardiranje Osijeka odnosi se na niz zračnih napada savezničkih snaga na hrvatski grad Osijek tijekom 1944. i 1945. godine koji su rezultirali s 400 mrtvih i 148 ranjenih. Grad koji je dotad bio pošteđen razaranja većim je dijelom bio uništen nakon zračnih napada Saveznika. Bombardiranje je izvedeno takozvanom ”Tepih” tehnikom, koja je bila krajnje neprecizna, te je prouzročila brojne žrtve, jer su cilj i područje oko njega zasipani velikom količinom teških bombi od 200 do 500 kilograma. Nepreciznost se htjela nadopuniti velikom količinom teških bombi. Uoči bombardiranja grada, kako bi se ljudske žrtve svele na najmanju moguću mjeru, Gradsko je poglavarstvo naručilo projekte i sagradilo nekoliko betonskih javnih skloništa koje je projektirao ovlašteni osječki arhitekt Viktor Axmann – stoji zapisano, među ostalim, na Wikipediji.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & PU OBŽ (screenshot)