20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HALMED-ove tablice otkrivaju: U OBŽ se u ’21. godini dnevno pilo oko 62.000 tableta za živce!?

2 min read
Ipak, najviše su se pili lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav, 552 tableta dnevno na 1.000 stanovnika, odnosno 143.233 tableta dnevno u županiji.

Je li posrijedi pandemija, problemi, nešto treće…, ali pijemo u državi oko 5% više tableta svih vrsta u odnosu na ’20. godinu, pokazali su podaci HALMED-a, Agencije za lijekove i medicinske proizvode za ’21. godinu, u čijem je Izvješću o potrošnji lijekova u Republici Hrvatskoj vidljivo kako su stanovnici Osječko-baranjske županije u ’21. godini pili oko 62.000 tablete za smirenje, odnosno lijekova koji djeluju na živčani sustav. Dnevno! U pitanju je izvanbolnička potrošnja.

To znači da svakoga dana otprilike svaki četvrti stanovnik OBŽ ‘zobne’ jednu za živce. Iako je vjerojatnije da pojedine osobe u sklopu terapije uzmu dvije ili više tableta dnevno. Sukladno čemu onda ne pije četvrtina ljudi, već manje.

Ali, bez brige, želimo li se komparirati, sve su županije – tu negdje. Štoviše, pojedine manje županije ‘zobaju’ svih lijekova i više. Uostalom, sve su tablice, po vrstama lijekova, županijama…, dostupne na stranicama HALMED-a – OVDJE.

Dakle, kada je o ‘lijekovima za živce’ riječ, izračunata je dnevna doza od 241 tablete na 1.000 stanovnika na dan, a ako uzmemo u obzir da je Osječko-baranjska županija prema popisu stanovništva ’21. godine imala 259.481 stanovnika, dobijemo podatak da je dnevno popijeno oko 62.000 tableta koje djeluju na živčani sustav.

Ipak, najviše su se pili lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav, 552 tableta dnevno na 1.000 stanovnika, odnosno 143.233 tableta dnevno u županiji.

Lijekovi koji djeluju na živčani sustav koriste se najprije u liječenju anksioznih poremećaja i kod depresije, ali nikad samostalno niti kao glavno terapijsko sredstvo.

U Republici Hrvatskoj lijekovi koji djeluju na živčani sustav treći su na tablici najveće potrošnje, dok prvo i drugo mjesto pripadaju lijekovima koji djeluju na kardiovaskularni sustav i lijekovima s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari.

Foto: OsijekExpress (arhiva, ilustracija), Pixabay (ilustracija) & HALMED (screenshot)