2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Essekerski recepti’! Danas kuhamo pravi švapski omamin ‘ajngemahtec’! Bit će ovo sjajni blagdani…

3 min read
...za vas danas kuhaju strukovna nastavnica kuharstva Spomenka Dundović, s učenicima 2. C razreda. 'Ajngemahtec' su pripremili: Erik Lacković, Dominik Meglić i Domagoj Kovač.

Kako smo vam i najavili, danas je dan za prvi pravi švapski, osječki, ‘essekerski’ recept, za jedno jelo iz omamine kuhinje, iz vremena kada se ‘ljubilo ruke’ pri pozdravu dame na ulici. Danas je dan za prvi blagdanski recept iz ‘knjižice’ učenica i učenika osječke Ugostiteljsko-turističke škole.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Učenice i učenici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škola, Osijek, kuhaju, peku i čuvaju tradiciju u pokaznom praktikumu, u sklopu projekta „Što ćeš danas jesti?“ Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka. Sudjeluje oko 75 učenika, koje kroz recepte vode nastavnica slastičarstva Marina Majdenić te nastavnici kuharstva Spomenka Dundović i Zdravko Perković.

Najavili smo kako će ekskluzivno za čitatelje portala OsijekExpress.com, a ususret blagdanima, vremenu adventa, potom Božiću, Novoj godini…, prenijeti svakoga tjedna dva recepta, kojima će blagdani postati ‘essekerskiji’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tako za vas danas kuhaju strukovna nastavnica kuharstva Spomenka Dundović, s učenicima 2. C razreda. ‘Ajngemahtec’ su pripremili: Erik Lacković, Dominik Meglić i Domagoj Kovač.

ESSEKERSKI AJNGEMAHTEC – JUHA

SASTOJCI:

1,5 kg piletine (nogice, želudac, jetrica, srce, krila, hrbat – može se narezati na manje dijelove)

600 g korijenja (peršin, celer, koraba, mrkva)

150 g luka

4 l vode

50 g soli

3 žlice masti

3 žlice brašna

zelenjave od peršina

5 g papra

Noklice:

2 jaja, 20 g masti ili 4 žlice ulja, 100 g griza, pola žličice soli

PRIPREMA:

Narezani luk popržite na kipućoj masti dok ne požuti, dodajte kožu, kosti (nogice, krilca) i želudac, popržite sve zajedno da se ispusti masnoća iz kožice, a kosti će dati poseban „šmek“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za to vrijeme nasjeckajte povrće na kockice ili kolutiće (kako više volite) i dodajte mesu. Sve skupa ponovno pirjajte dok ne omekša. Dodajte brašno i miješajte malo dok ne porumeni (može se i bez brašna), zatim dodajte peršinov list, posolite, dodajte vodu i kuhajte oko 30 minuta. Na pola kuhanja, dodajte ostale dijelove pileta i na kraju, kad ukuhavate noklice u juhu stavite i jetricu (njoj nije potrebno dugo vrijeme kuhanja).

Priprema noklica: U jaja dodati ulje ili mast, posoliti i odadti pola griza te dobro promiješati. Potom dodati preostali griz i opet dobro promiješati. Po želji se u noklice može staviti i sjeckanog peršina. Smjesa mora biti više rijetka nego gusta, kad ju napravite, prekrijte ju i stavite u hladnjak da odstoji sat vremena. Može stajati i dulje. Kad juha zakuha, umočite žličicu u juhu, pa potom grabite smjesu za noklice (tako se smjesa ne bi trebala lijepiti). Oblikovanje noklica je jednostavno: vrhom žličice ugrabite smjesu pa povučete prema stijenci šalice ili posudice da se smjesa kotrlja i oblikuje se noklica. Kada zadnju noklicu stavite u juhu, kuha se još dvije minute i potom poslužuje. Noklice ukuhavajte uvijek u juhu dok vrije, i svakako to napravite pred kraj kuhanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Foto: RCK UŠTO (screenshot, ustupljeno za objavu)

Projekt je financiralo Ministarstvo unutarnjih poslova i domovine Savezne Republike Njemačke, a provodi ga Njemačka zajednica  Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek u suradnji s RCK UTŠO, u sklopu horizontalnih aktivnosti projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti – KK.09.1.3.01.0020. Održava se u pokaznom praktikumu RCK Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek koji je kroz projekt VIRTUS financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Po završetku projekta „Što ćeš danas jesti?“ objavit će se knjižica recepata, a postupak pripreme svakog jela u videozapisu bit će podignut na web stranici i YouTube kanalu Njemačke zajednice.