19. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO ‘Essekerski recepti’! Danas pripremamo omamine ‘germknedle! Bit će ovo sjajni blagdani!

3 min read
Najavili smo kako će ekskluzivno za čitatelje portala OsijekExpress.com, a ususret blagdanima, vremenu adventa, potom Božiću, Novoj godini…, prenijeti svakoga tjedna dva recepta, kojima će blagdani postati ‘essekerskiji’. Tako za vas danas učenice i učenici Ugostiteljsko-turističke škole pripremaju 'germklende'.

Kako smo vam i najavili, danas je dan za prvi pravi osječki, ‘essekerski’ desert, za jednu slasticu iz omamine kuhinje, iz vremena kada se ‘ljubilo ruke’ pri pozdravu dame na ulici. Danas je dan za DRUGI blagdanski recept iz ‘knjižice’ učenica i učenika osječke Ugostiteljsko-turističke škole.

Učenice i učenici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škola, Osijek, kuhaju, peku i čuvaju tradiciju u pokaznom praktikumu, u sklopu projekta „Što ćeš danas jesti?“ Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka. Sudjeluje oko 75 učenika, koje kroz recepte vode nastavnica slastičarstva Marina Majdenić te nastavnici kuharstva Spomenka Dundović i Zdravko Perković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najavili smo kako će ekskluzivno za čitatelje portala OsijekExpress.com, a ususret blagdanima, vremenu adventa, potom Božiću, Novoj godini…, prenijeti svakoga tjedna dva recepta, kojima će blagdani postati ‘essekerskiji’. Tako za vas danas učenice i učenici Ugostiteljsko-turističke škole pripremaju ‘germklende’.

GERMKNEDLE

Sastojci:

500 g brašna

40 g šećera

80 g otopljenog maslaca

1 žumanjak

1 svježi kvasac (može i pola na 500 g brašna)

300 ml toplog mlijekla (može i manje, osjetit će se prilikom izrade tijesta, ono mora biti mekano pod rukom, ne gnjecavo; tako da se mlijeko postupno dodaje)

Naribana korica jednog limuna

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Priprema:

Kvasac se nadrobi u malo 1 dl mlijeka, doda se dio od 40 g šećera i jedna žlica brašna te se ostavi da se podigne. U brašnu se napravi udubina i doda se podignuti kvasac, žumanjak, naribana korica jednog limuna, i rastopljeni maslac te se sve umijesi u mekano tijesto. Stoga je važno da se mlijeko dodaje postupno kako ne bi bilo gnjecavo, a ne smije ga biti premalo da ne bude pretvrdo. Kad tijesto postane mekano i glatko, stavi se u posudu i prekrije krpom te se ostavi na toplom da se digne.

Kad se tijesto podigne (udvostruči) treba ga razvaljati na pobrašnjenoj površini na 1 centimetar debljine te izrezivati kvadratiće. Svaki kvadratić se puni ili pekmezom od šljiva (ili bilo koji drugi po želji), a može i nutelom. Zatvori se te se oblikuje kugla. Voda se treba zagrijati, kako bi se germknedle kuhale na pari oko pola sata. Možete ih kuhati u vodi u kojoj dodate nekoliko kapi ulja. Kuhanje brže traje – desetak minuta. Kako biste znali da je germknedla skuhana – provjerite sa čačkalicom koju zabodete u knedlu, i ako izađe bez ostatka tijesta tada je gotova. (no da su skuhane vidjet će te i po tome što se udvostručila u volumenu, ili je isplivala na površinu u ključaloj vodi).

Umak od vanilije:

Za jednostavan umak, možete skuhati puding od vanilije, prema uputama s vrećice.

Ali prava krema od vanilije ide na ovaj način:

1 litra mlijeka

4 žlice šećera

4 žumanjka

4 žlice brašna

2 vanilin šećera ili jedna šipka vanilije

Žumanjke dobro umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati brašno i malo milijeka. Ostatak mlijeka skuhati da provri i u ključalo mlijeko umiješati pripremljenu smjesu.  (ako koristite šipku vanilije, tada ju sastružete u mlijeko da zavrije).  

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Posip:

Germknedle posipate sa samljevenim makom i poštaubate štaub šećerom.

Foto: OsijekExpress.com & RCK UŠTO (screenshot, ustupljeno za objavu)