29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kuda ide zaplijenjena roba na carini? Što se dogodi sa salamom, lijekovima…?

2 min read
- Kod oduzetih lijekova, posebice lijekova koje sadrže narkotike, isti se ne mogu dodjeljivati, nego se moraju žurno i pod nadzorom propisno uskladištiti i sigurno uništiti sukladno posebnim propisima - navode u odgovoru za N1.

Preko granice iz BiH ili Srbije, trećih zemalja u odnosu na nas, tj. EU, smije se prenijeti dvije kutije cigareta, primjerice. Nekada je to bilo dvije ‘šteke’. Kada vas na ulasku u Hrvatsku naš carinik pita za prijavu, a vi navedete količinu veću od dozvoljene, možete platiti carinu ili ostaviti robu. Nađu li vam bez da ste prethodno rekli, onda idu i kazna i oduzimanje robe, možebitna kaznena prijava čak u nekim slučajevima. U svakom slučaju, osim prijave i carinjena, robe više, za vas, nema. A kamo ona ide?

Iz Carinske uprave za N1 objasnili su kako imaju ovlast ‘privremenog oduzimanja predmeta koji su predmet prekršaja ili kaznenog djela.

– Prilikom otkrivanja prekršaja ili kaznenih djela privremeno se oduzima i roba, različite vrste, opisa i karaktera namjene. Kao najčešći razlog oduzimanja robe je pokušaj nezakonitog unosa robe u carinsko područje Unije, te netočna prijava elemenata deklariranja robe kako bi se prijevarno izbjegavalo plaćanja carine i drugih javnih davanja (PDV, trošarina i dr.); povreda prava intelektualnog vlasništva, itd. – za N1 pojašnjavaju iz Carinske uprave.

Važećim Pravilnikom kasnije se određuje hoće li se oduzeta roba dalje prodati putem javne ili neposredne prodaje ili će pak besplatno dodijeliti.

– …sukladno članku 39. navedenog Pravilnika, posebne kategorije robe kao što su životinje, biljke, hrana, druga lako pokvarljiva roba i roba kojoj je propisom ograničen rok uporabe, područni carinski ured može odmah i neposredno prodati ili besplatno dodijeliti – pišu iz Carine za N1, a portal dodaje kako Vlada provodi besplatnu dodjelu strane robe i ona odlučuje kojim ustanovama ili pravnim osobama odnosno tijelima državne ili lokalne uprave, a koje apliciraju za dodjelu, roba može biti dodijeljena.

Kada se radi o domaćoj oduzeoj robi, postupa se sukladno Pravilniku o načinu postupanja s predmetima oduzetim u prekršajnim postupcima koji su postali vlasništvo Republike Hrvatske, dodaje N1. Tada se ti predmeti mogu besplatno dodijeliti tijelima državne vlasti, ako su ti predmeti pogodni za obavljanje njihove djelatnosti, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno pravnim osobama koje imaju javne ovlasti i neprofitnim organizacijama…

Odluku donosi imenovano Povjerenstvo područnog carinskog ureda.

Kod prijema takve robe, N1 na temelju dopisa Carinske uprave, pojašnjava gdje se i kada eventualno moraju obaviti pregledi, carina…

Hrana se najčešće se besplatno dodjeljuje dodjeljuje Hrvatskom Crvenom križu, Caritasu, pučkim kuhinjama, domovima za starije i nemoćne…, ali se nekad i zbog provođenja pregleda i trajanja cijelog postupka takva hrana i uništi.

Lijekovi?

– Kod oduzetih lijekova, posebice lijekova koje sadrže narkotike, isti se ne mogu dodjeljivati, nego se moraju žurno i pod nadzorom propisno uskladištiti i sigurno uništiti sukladno posebnim propisima – navode u odgovoru za N1.

Foto: Pixabay (ilustracija)