28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nuklearka u Paksu, 120 kilometara od Osijeka: Zastoj u gradnji još dva reaktora!?

2 min read
Spomenuta i operativna 4 reaktora izgrađena su u vrijeme snage bivšeg SSSR-a, ondje se proizvodi 40% mađarske opskrbe električnom energijom. Dva nova reaktora bi udvostručila proizvodnju elektrane, pisali smo prije pola godine, sukladno tadašnjim informacijama.

Ruska tvrtka Rosatom posao je dobila ’14. godine, prošle godine u ljeto smo pisali o početku izgradnje još dva reaktora nuklearne elektrane u mađarskom Paksu, svega 100-injak kilometara od Osijeka (120 cca.), no posljednje informacije govore kako posao za sada ‘stoji’, kako je Njemačka blokirala izvoz opreme Siemens Energyja, kontrolne opreme potrebne za nove reaktore.

Izjavio je to mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, nakon što su Francuzi pristali na izvoz, a Nijemci ne, kazavši kako bi se njemačka odluka mogla ‘okvalificirati kao napad na suverenitet, jer je sigurna opskrba energijom pitanje suvereniteta’.

Iz Siemens Energyja potvrdili su kako njemački Savezni ured za gospodarska pitanja i kontrolu izvoza još nije donio odluku, a njemačko ministarstvo gospodarstva odbilo je prošlog tjedna komentirati.

Inače, mađarska nuklearna elektrana u Paksu ima 4 reaktora, a žele izgraditi još dva, i to VVER reaktora snage 1,2 gigavata.

Spomenuta i operativna 4 reaktora izgrađena su u vrijeme snage bivšeg SSSR-a, ondje se proizvodi 40% mađarske opskrbe električnom energijom. Dva nova reaktora bi udvostručila proizvodnju elektrane, pisali smo prije pola godine, sukladno tadašnjim informacijama.

Inače, iako je su to sada nespojive dvije vijesti, može se iščitati i znati, ta je nuklearna elektrana u svojoj povijesti, a sukladno Wikipediji, imala dva incidenta, ’03. i ’09. godine.

– Ozbiljna nezgoda treće razine INES ljestvice bila je ’03. godine. Pogon nuklearnog reaktora br. 2 zaustavljen je desetak dana prije nezgode (subota, 29.3.2003.), radi redovitog godišnjeg remonta. Nuklearni gorivni elementi izmješteni su iz reaktora u bazen za hlađenje goriva. Pristupilo se postupku čišćenja gorivnih elemenata od površinskih naslaga sa svrhom učinkovitijeg iskorištenja goriva u nastavku pogona. Tokom čišćenja šeste šarže od 30 gorivnih elemenata (1/10 reaktora), koje se obavljalo u četvrtak, 10.4., monitoring sustav ugrađen u reaktorskoj dvorani reaktora br. 2, registrirao je tijekom kasnog poslijepodneva prisutnost inertnih radioaktivnih plinova. Radioaktivni plinovi dospjeli su u reaktorsku dvoranu iz sustava za čišćenje gorivnih elemenata, koji nije bio propisno zatvoren. Stanovita količina inertnih plinova kontrolirano je, kroz ventilacijski sustav ispuštena u okoliš nuklearne elektrane. Od 9 automatskih radioloških mjernih postaja koje se nalaze u polumjeru 1,5 km od NE Paks, samo je jedna registrirala kratkotrajno povećanje brzine doze od 260 mSv/h – piše na Wikipediji, a gdje se dodaje i drugi incident…

– Dana 4.5.2009. detektor neutrona s vlastitim pogonom je pao, jer se nosač od čelične žice slomio. Ovaj događaj je označen kao nesreća druge razine INES ljestvice. Cjelokupno osoblje je hitno preseljeno (evakuirano) s mjesta nezgode, i ni jedan član osoblja nije primio veću apsorbiranu dozu ionizirajućeg zračenja od dnevne dozvoljene ekvivalentne doze.

Foto: Pixabay (ilustracija)