21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Đakovčanin pobjegao s mjesta nesreće! Nađen s 2,95 promila!

2 min read
- Vozaču je evidentirana koncentracija od 2,95 promila alkohola u krvi te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.

– U 19,20 sati u Đakovu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, tijekom  koje je 39-godišnjak iz Đakova, koji je upravljao osobni automobilom, sletio s kolnika – javlja danas o jučerašnjem događaju policija i nastavlja…

– Nakon prometne nesreće napustio je mjesto prometne nesreće te je naknadno pronađen.

– Vozaču je evidentirana koncentracija od 2,95 promila alkohola u krvi te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.

– Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 3.730 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 bodova – zaključuje policija.

Inače…

Wikipedia, inače, o alkoholu i koncentraciji piše: U početku akutnog opitog stanja (0,5 ‰) javlja se promjena ponašanja, ali teško prepoznatljiva. S povećanjem alkohola u krvi (2,5‰) javlja se ataksija, nistagmus, proširenje zjenica, crvenilo lica, dvoslike, povraćanje, miris po alkoholu i tako dalje. Dalje od toga (5‰) nastaje poremećaj svijesti do kome, a pri većim koncentracijama nastupa smrt, zbog zatajenja dišnog sustava.

Na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a stoji da – Već kod 0,5 promila, ponašanje je nekritično, pomalo euforično. Uobičajeno mišljenje i prosuđivanje je promijenjeno. Kako raste koncentracija, oko 1‰, dolazi do nesigurnosti u hodu, općenito voljne motoričke radnje postaju neprecizne, “nespretne”. Na razinu od oko 2‰ depresivni efekt je evidentan – i na razini motoričkih centara, i na razini centara koji kontroliraju emocije i ponašanje. U toj fazi nerijetko se vidi izrazito svadljivo, agresivno ponašanje, uz nagle, neočekivane promjene raspoloženja, od smijeha do plača. S koncentracijom od oko 3‰ nastupa stanje jake konfuznosti i zakočenosti. Nakon toga dolazi do dubljih poremećaja svijesti, kome te čak smrti.

Foto: Pixabay (ilustracija)