25. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tematska sjednica: Domovinski pokret protiv aviotretiranja komaraca u Osijeku…

3 min read
Osijek je specifično mjesto, a promatrao sam komarce u brojnim zemljama... - kazao je doc.dr.sc. Goran Vignjević.

– Metoda adultcidnog tretiranja komaraca iz zraka je zastarjela i drugdje u Europi napuštena prije 20 godina… – uvodno je na Tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka rekao vijećnik Domovinskog pokreta Antonio Sobol, sugerirajući kako to utječe na čitav ekosustav i kako to, čini se, treba napustiti…

– Zanimljivo je da se vijećnici Domovinskog pokreta protive aviotretiranju, dok istodobno Penava (Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i predsjednik DP-a nap.a.) obavlja aviotretiranje… uzvratio je u jednom trenutku sjednice zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pojednostavljeno, vijećnik Domovinskog pokreta usprotivio se aviotretiranju komaraca u Osijeku, a na 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka, Tematskoj sjednici koju je potpisima inicirala oporba, s njih 13. Tema je bila razmatranje i donošenje zaključaka za unapređenje sustava kontrole i suzbijanja komaraca na području Grada Osijeka s osvrtom na postignuća i poteškoće provedbe Strateških smjernica kontrole komaraca u OBŽ i razmatranje sustava kontrole i suzbijanja komaraca na području Grada Osijeka s osvrtom na postignuća i poteškoće provedbe Strateških smjernica kontrole komaraca u OBŽ. Usput, na sjednicu koju je potpisima inicirala oporba, nisu se pojavili brojni oporbeni vijećnici, već njih oko 5.

Ideja iz redova oporbe je bilo rješavanje pitanja komaraca larvicidnim tretmanima, dronovima…, napuštanje aviotretiranja, a za što im je odgovor stigao od strane struke i prije nego je Vulin izašao za govornicu. Naime, struka je pojednostavljeno rekla, poplavna područja ostavljaju svega koji dan za larvicidno tretiranje, a površina je višestruko veća od svih drugih europskih u blizini naseljenih mjesta. To zahtjeva ‘vojsku’, a to nitko nema.

Vodostaj Drave kod Osijeka bio je ove godine na +372 centimetra, Dunav na +504. Kada je Dunav +504, cijeli je Kopački rit pod vodom, a kada Drava stigne na +200, vodom se pune sve okolne ‘retencije’. Larvicidni tretmani su se obavljali, čak i iz zraka, rečeno je, ali ogromna površina pod vodom, kakvu nemaju druga naselja, na koja se pozivaju pojedinci u komparaciji s inozemnim primjerima, svejedno je ‘porodila’ velik broj komaraca. Jer, jajašca komaraca ‘čuče i čekaju’ vodu, mogu i godinama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Doc.dr.sc. Goran Vignjević, s Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta, izrazio je zadovoljstvo raspravom o komarcima, poznavanju postojanja razlika larvicidnog i adultcidnog tretmana, shvaćanju potrebe tretiranja izvan granica Grada Osijeka, sukladno činjenici da poplavni komarci dolaze iz okolnih općina ‘trbuhom za kruhom’. U izradi strategije vodili su se, dodaje, i temeljem saznanja o nedovoljnim sredstvima općina za larvicidne i druge tretmane.

– Osijek je specifično mjesto, a promatrao sam komarce u brojnim zemljama. Prvo, Osijek ima 10 puta veće područje za tretiranje u odnosu na njemačka naselja, iz zemlje s kojom se volimo komparirati. Drugo, larvicidno tretiranje bilo bi potrebno u zaštićenim područjima, a onda nailazimo na problem. Pregovori su s mjerodavnima bili tvrdi, tražili smo način da ne narušimo ekosustav, a imali smo problem i s miniranim područjima. Spomenuli ste sada tretiranje dronovima!? Za takvo što bi nam trebati jako puno dronova. Jer, kada poplava dođe, imate maksimalno tri dana vremena, a za to vam treba vojska ljudi i dronova – kazao je doc.dr.sc. Goran Vignjević.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osijek je naslonjen na Kopački rit. I tu priča i počinje i završava, A upravo je jučer Osijek dobio odobrenje za tretiranje komaraca ondje, adultcidno u rubnim dijelovima i larivcidno biološkim sredstvima u samom ritu, kazao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, spomenuvši se i dronova, koji su se koristili testno, ali ne postoji niti jedan izvođač koji bi izašao sa flotom dronova, dok je Kopački rit na 17.700 hektara. Za takvo što bilo bi potrebno oko 100 dronova, dodao je. Jer, lete nekoliko minuta, a prostor je ogroman.

Već sredinom sjednice, u raspravi vijećnika, zaključeno je kako se Osijek zaista riješio komaraca unatoč ekstremnim uvjetima i redom su vijećnici tu činjenicu pozdravljali. Rečeno je, među ostalim, kako ih je zanimala strategija, a kako su se u njezino postojanje i plansko promišljanje uvjerili izlaganjem struke.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)