28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

I poznatu osječku televizijsku novinarku napao gnjurac! Sve je snimila!

3 min read
Osječanka Marina Bešić Đukarić ima nešto drugačije iskustvo. A u kojem, kao što je i bilo za očekivati od nje, u potpunosti brani prirodu i 'krivicu preuzima na sebe'. Naime, roneći lane premanturskim podmorjem ona se s gnjurcem 'družila' snimajući ga s distance. On je zaranjao i lovio ribu, Marina snimala i fotografirala. Sve do jednom, a kada je gnjurac krenuo prema njoj...

Marina Bešić Đukarić, jedna od nacionalno najpoznatijih osječkih televizijskih novinarki, reporterka NoveTV, izvan radnog vremena je istinska zaljubljenica u prirodu, rekli bi ‘treehuger’, osoba koja voli i sa strahopoštovanjem korača šumama, roni podmorjem, ostavljajući svaki pedalj ‘netaknutim’. Svaki od njezinih izleta u prirodu, pruženu ljubav zelenom okruženju, priroda u pravilu stostruko vrati. Bilo da je riječ o ‘igri’ s delfinima u Lošinju ili jatu riba u premanturskom podmorju, a u odnedavna otkrivenoj strasti ronjenja i snimanja. Pa ipak, Marina je i jedna od onih koje su osjetile ‘gnjev’ inače plahe ptice – gnjurca.

Posljednja dva dana čitali smo u nacionalnim medijima o napadu gnjurca na kupače na otoku Molatu, ukupno četiri napada u uvali nedaleko Zadra, a gdje je gnjurac, odnosno morski vranac, zamalo upropastio kupanje nekolicini turista. Za tu pojavu ornitolozi tvrde da je vrlo rijetka, da ‘kormoran’ mora biti ili uznemiren ili u strahu zbog gnijezda u blizini. Naravno, postoje i pretpostavke da se gnjurac do te mjere navikao na ljude da je smatrao kako je to izvjesni oblik ‘druškanja’ i igre. Jer, napokon, gnijezdo gnjurac svija na hridima, daleko od ljudi. Možda je naprosto čovjeka smatrao konkurencijom u lovu na ribu.

Osječanka Marina Bešić Đukarić ima nešto drugačije iskustvo. A u kojem, kao što je i bilo za očekivati od nje, u potpunosti brani prirodu i ‘krivicu preuzima na sebe’. Naime, roneći lane premanturskim podmorjem ona se s gnjurcem ‘družila’ snimajući ga s distance. On je zaranjao i lovio ribu, Marina snimala i fotografirala. Sve do jednom, a kada je gnjurac krenuo prema njoj…

– Bili smo svo vrijeme udaljeni jedno od drugog više metara. Svakoga dana je dolazio gotovo u isto vrijeme. Snimala sam. Niti u jednom trenutku nije dao do znanja da ga smetam. Osvrtao se pod vodom ponekad, gledao pratim li ga. Obično gnjurci pobjegnu čim im se približiš na 10-tak metara, a ja sam ovdje dobila dojam da se on navikao na moju prisutnost. Međutim, odjednom mu je bilo, očito, dosta. Okrenuo se, pogledao me i krenuo. Imala sam, razumljivo, masku, oči su mi i lice bili zaštićeni. A on je kljunom udario po kameri. Kako ima jako dug i oštar kljun, nije mi bilo svejedno. Rekla sam i sebi i njemu – O.K., shvatila sam upozorenje, poštujem tvoj teritorij. Otada se povlačim dalje i ‘zoom-iram’ kamerom s puno veće udaljenosti, a kako ne bih nikome smetala – kazala na je Marina Bešić Đukarić, dodajući kako je taj gnjurac dolazio danima i prije i poslije i nije nikoga napao.

– Ove godine sam ih vidjela četiri u uvali. Šalili smo se kako moj ‘frend’ ima obitelj, makar ne znam je li riječ o istom gnjurcu. Htjela sam ih snimiti, s distance, ali pobjegli su čim sam prišla na 10-15 metara – zaključila je Marina, dodajući još jednom kako je prirodu itekako potrebno uvažavati, kao i da ovogodišnje slučajeve nedaleko Zadra ne može i ne želi komentirati budući da ondje nije bila i ne poznaje prilike.

Foto i video: Marina Bešić Đukarić, Facebook (dozvoljen prijenos za portal OsijekExpress.com, odobrenjem autorice)

Facebook Comments