20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječanka Nera Mamić, ‘back-vokal’ Mame ŠČ: Uz pivo u fotelji sam slušala svoj glas u Liverpoolu!

3 min read
Ako netko ne razumije i ako netko ne prepoznaje da je to antiratna skladba, ili mora poslušati pjesmu više puta ili nije spreman za Let 3 - zaključila je osječka glazbenica i umjetnica.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

Kada bi propozicije takvo što dozvoljavale, da je, ne daj Bože, Prljina prehlada uzela maha, da se u kakvom suludom scenariju takvo što može izvesti, bez imalo oklijevanja, na prvi avion za Englesku mogla bi sjesti Osječanka Nera Mamić. Jer, kao u Zaljubljenom Shakespeareu, filmu iz ’98. godine, gdje Gwyneth Paltrow poznaje cijelu rolu Romea, tako i Nera Mamić Mamu ŠČ pozna ‘u dušu’.

– Hahahaha… Kako se ja obično bez puno razmišljanja bacam u lude avanture, mislim da bih i ovdje ‘skočila na glavu’… – počela je za OsijekExpress.com govoriti osječka glazbenica Nera Mamić, prihvaćajući šalu, ništa više od toga, makar priznaje da bi rado voljela biti sada uz dečke iz Leta 3 u Liverpoolu.

Gotovo je ‘ispod radara’ prošla činjenica da je poslije Aklee Neon, Mije Dimšić i Meri Andraković i treću godinu zaredom na Dori bila osječka glazbenica, da je drugi put zaredom osječki ženski vokal na Eurosongu. Osječka umjetnica samostalnih izvedbi i skladbi, ali i sastavnica Akvarela, za Let 3 otpjevala je ‘back-vokal’. Dame i gospodo, kada god ste čuli Mamu ŠČ Leta 3, slušali ste i Osječanku Neru Mamić.

Let 3 je, sinoć naime, objavio izolirane zborovske vokale u svojoj eurovizijskoj skladbi. Isključili su sve ostalo i ostavili samo ‘back-vokale’, a među kojima vodeću rolu ima Nera. Naime, Olja Dešić ravnao je aranžmanom, a pjevale su Nera Mamić i Izidora Ratković.

Pjevala je na puno njegovih albuma, singlova…, na radovima gdje je on bio producent, radio aranžmane, a onda je nazvao za Mamu ŠČ.

– Rekao je, imamo rok do sutra. Bila sam van sebe kada sam čula da je to za Let 3, jer veliki sam njihov fan. Pročitala sam upute, shvatila da stilski treba dati energiju Bohemian Rhapsody, ali nisam tada još znala kako ta skladba ide na Doru, kamoli kasnije Eurosong. I tako, u svojoj sobi u Osijeku, na svojoj opremici, snimila sam vokale.

Kako govori Nera, u jednom trenutku, otprije nekoliko mjeseci, ‘odsjekla’ se zakratko s društvenih mreža, potražila mir u stvaranju, da bi se sve iznova preokrenulo kada je poslušala pobjedničku skladbu s Dore.

– Ovo je veliko, ovo je ‘wow’, osjećala sam… – nastavila je Nera, pritom ne misleći na svoj trijumf, već i pobjedu skladbe za koju je ona najbolje poznavala značenje kroz stvorenu suradnju s ‘bandom’.

Došao je i Eurosong, nastup u polufinalu, proboj u finale, prvo izgovoreno ime zemlje nakon prebrojavanja glasova. Nakon što nam je prenijela emocije trenutka, ustvrdila kako se osjećala malim dijelom nečeg zaista jako velikog, Nera je prenijela i istiniti sadržaj trenutka, ispunjenje i mir…

– Uz pivo u fotelji u Osijeku, na Sjenjaku, slušala sam svoj glas u Liverpoolu, na Eurosongu, u plasmanu u finale natjecanja. ‘Wow’!

I je li to antiratna skladba? Je li nešto drugo, treće…? Što je i je li ikada izgovoreno kada kamere i mikrofoni nisu gledali u Let 3?

– To je antiratana skladba, nastala kao dio antiratne opere, a za koju je velika inspiracija bila predstava LizistRATa za koju Mrle i Ivanka potpisuju glazbu. Ako netko ne razumije i ako netko ne prepoznaje da je to antiratna skladba, ili mora poslušati pjesmu više puta ili nije spreman za Let 3 – zaključila je osječka glazbenica i umjetnica.

Nera za OsijekExpress.com dodaje da, osim što voli Let 3, u njihovu joj skladbu nije problem bio ‘uskočiti’ jer i sama njeguje i poštuje različite glazbene izričaje, svaku umjetnost.

Video u kojem je Let 3 izdvojio ‘vack-vokale’ možete pogledati i čuti OVDJE.

Foto: OsijekExpress.com