3. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dolazi u Osijek policiju učiti suzbijanju nasilja prema ženama

2 min read
djevojka nasilje

U posljednjoj fazi provedbe EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, kojeg financira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu REC (Rights, Equality and Citizenship) Europske unije, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kao nositeljica projekta u suradnji s Pravosudnom akademijom i Policijskom akademijom kao pridruženim partnerima, održat će edukacije za policijske službenike/ce, suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova te državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava u Hrvatskoj.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova će, u suradnji s Policijskom akademijom, održati drugu u nizu dvodnevnih edukacija za policijske službenike i službenice, pod nazivom „Jačanje kapaciteta policijskih službenika/ca u Republici Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“. Edukacija će se održati 17. i 18. listopada 2019. godine u prostorijama PU osječko- baranjska, Trg Lavoslava Ružičke 1, 31 000 Osijek.

U uvodnom dijelu edukacije, polaznicima će se obratiti pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja će istaknuti važnost EU projekta te ulogu i preporuke institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolov.

Sutkinja s Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Branka Žigante Živković, predstavit će pravni okvir i politiku kažnjavanja nasilja prema ženama u praksi prekršajnih postupaka, dok će o problematici dvostrukog uhićenja i procesuiranja, govoriti  docent s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Marin Bonačić.

S ciljem jačanja kapaciteta policijskih službenika/ca predavanje o prepoznavanju i klasifikaciji nasilja prema ženama kao prekršajnih, odnosno kaznenih djela, održat će predstavnica Policijske akademije, Suzana Kikić, a  voditelj Službe za unutarnju kontrolu Ministarstva unutarnjih poslova, Željko Kralj, predstavit će temu  „Policijski službenici kao počinitelji nasilja u obitelji“.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments