19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Mato Palić ima rješenje za učitelje!? Smanjiti broj saborskih zastupnika!? Evo i naše matematike …

2 min read
mato palić

Njegova objava podijeljenja je 13 puta, skupila više od 160 reakcija i više od 40 komentara, među kojima i TV zvijezde Denisa Latina, a napisao je što misli o cca. 20.000 kuna (nap.a. plaća i dodaci) prihoda saborskog zastupnika i praznih klupa.

Prazne su klupe ovih dana, cirkularno, u hrvatskim školama. Zacjelo je to potaklo Matu Palića napisati nekoliko riječi na Facebook-u.

A njegova riječ ima snagu i težinu, jer Mato Palić je ustavni stručnjak u Hrvatskoj, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku i gradski vijećnik.

“Zastupnik u Hrvatskom saboru je najljepše zanimanje. U pravilu, uz poštovanje prema onima na koje se ovo ne odnosi, svaki petak dođeš na glasanje. To je 4 do 5 puta mjesečno i primaš 20 tak tisuća kn mjesečno (plaća plus dodaci). Jako je pošteno primiti punu plaću, a veći dio mjeseca biti svugdje okolo. Njihov broj treba smanjiti, a novac dati onima koji rade” – napisao je Palić.

A računica zapravo i nije ‘bezazlena’. Svaki zastupnik po njoj stoji državu oko 240.000 godišnje. Ima ih – komada 151. To u umnošku iznosi 36.240.000 kuna. Svi mandati od 4 godine stoje po prilici cca. 145.000.000 kuna.

O.K. i nastavnika, primjerice, u osnovnim školama ima oko 34.000, što je također ponešto nezgodna brojka, uzme li se u obzir da njihov broj sustavno raste, a broj učenika pada. Ali profesor Palić je htio poručiti kako izvjesni broj zastupnika ne zaradi ni ‘cvonjka’ od velike plaće i da bi manji broj zastupnika sačuvao kakve novce …

Foto: Facebook

Facebook Comments