29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek otvara Staru Pekaru na Dan grada Osijek, 2. prosinca

3 min read
Prigodom Dana grada Osijeka, u ponedjeljak 2. prosinca, svoja će vrata otvoriti Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara.
stara pekara dan grada

Prigodom Dana grada Osijeka, u ponedjeljak 2. prosinca, svoja će vrata otvoriti Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara. Otvorenje novoobnovljenog velebnog zdanja nekadašnje stare austro-ugarske pekare na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi – najavili su danas zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Žane Gamoš, projekt je to o kojem Osječani i Osječanke puno znaju te vjerojatno s nestrpljenjem očekuju „zaviriti“ u novi/stari dio grada kojem je ponovno udahnut život.
-Želimo predstaviti program našeg Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih Stara Pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog u Tvrđi. Naime na Dan grada Osijeka predstavit ćemo prostor koji je u cijelosti završen. To znači da imamo sve potrebne dozvole i da je prostor kao takav opremljen. Prva manifestacija koja će se održavati na našem novom trgu je Advent u Osijeku. – najavila je zamjenica gradonačelnika.

Vrijednost projekta obnova Stare pekare austro-ugarske vojske unutar jednog pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra te Trga Vatroslava Lisinskog koji su dio Tvrđe kao zaštićene kulturno-povijesne cjeline – iznosi 62 milijuna kuna od čega je 52 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt traje do 31. siječnja 2020. što znači da će Stara Pekara biti u funkciji od veljače iduće godine.
-Tada će Hrvatski ferijalni savez preuzeti upravljanje smještajnim kapacitetom pri čemu mislim na hostel i ugostiteljski dio. Stara Pekara bit će mjesto održavanja kulturnih, turističkih, informativnih i umjetničkih sadržaja i ostvarenja potencijala našeg grada. – kazala je Žana Gamoš.

Pozivnica iz Grada Osijeka stoga je upućena svim Osječankama i Osječanima kao i dragim gostima koji će Osijek posjetiti u ponedjeljak, 2. prosinca – prigodom Dana grada, Adventa u Osijeku ili kako bi uživali u programu pripremljenom za otvorenje novog prostora.
-Program će se odvijati od 17-19 sati kada će svi posjetitelji, imati prigodu obići prostorije u Staroj Pekari – u skupinama koje će u obilazak kretati s razmakom od pola sata. Osim toga – u prizemlju će se od 18 sati odvijati PUB QUIZ s više od 120 sudionika, organiziran u suradnji s udrugom EWOB. Na I. katu biti će moguće vidjeti opremljene hostelske sobe, a na II. katu posjetitelje od 17 sati očekuju zanimljivi sadržaji: Matica Hrvatska predstaviti će nakladničku djelatnost osječke Matice hrvatske te začiniti program s koncertnim čitanjem najnovije drame Davora Špišića: Čuvar srca“ u izvedbi Komornog teatra Filozofskog fakulteta; Akademija za umjetnosti i kulturu održati će predavanje „Istraživanje prakse europskih kulturnih i kreativnih industrija“; Gradske galerije Osijek organiziraju „Waldingerionicu“ za djecu; dok Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek planira u dva prostora na II. katu predstaviti umjetnike, njihove radove kao i učeničke radove nastale na edukativnim radionicama. – kazala je zamjenica gradonačelnika.

U multimedijalnoj dvorani u potkrovlju, od 17 sati nastupiti će učenici Glazbene škole Franje Kuhača Osijek s instrumentalnim točkama, od 18,30 sati Ansambl Odjela suvremenog plesa, a od 19 sati Polifonija koja će predstaviti rad Zumbića i Brevisa. Između nastupa bit će i videoprojekcija mjuzikla Ars Eugenium.
-Želim podcrtati da je ovaj centar iznimno značajan iz dva razloga. Imamo veliku investiciju i veliki novi opremljeni prostor koji je na prvom mjestu i prije svega namijenjen mladima koji će u njemu pokazati svoj kreativni potencijal. A druga je značajka uređenje ovog dijela grada, Tvrđe – koji je novi reprezentativni turistički potencijal grada Osijeka. – poručila je Žana Gamoš.

Pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije pojasnila je koji će sve sadržaji ubuduće „stanovati“ u Staroj Pekari (prizemlju, prvom katu, drugom katu i potkrovlju) te izrazila zadovoljstvo promjenom vizure tog dijela grada i napretkom koji je ostvaren od početka projekta do danas.
-Sretni smo jer se priča Stare Pekare polako privodi svojoj namjeri. Dotjeruju se posljednji detalji, a osim same zgrade, prostor Trga Vatroslava Lisinskog naši su sugrađani već otvorili prošli mjesec šetnjama po njemu. Nećemo imati službeno otvorenje Trga jer smatramo da je njegovo najljepše otvorenje zapravo i prva manifestacija koja se događa na tom mjestu – a to je Advent u Osijeku. – kazala je pročelnica Kornelija Mlinarević.

Tekst i foto: Osijek.hr

Facebook Comments