29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek: ‘Rat’ komarcima objavljen u veljači! Natječajem za aviotretiranje!

2 min read
Objavili smo i natječaj za aviotretiranje koji je otvoren do 26. veljače i aktivno sudjelujemo u Povjerenstvu za koordinaciju sustava kontrole komaraca - veli Kristić.
komarci aviotretiranje

Grad Osijek već sada je spreman za novu sezonu borbe protiv komaraca koja se očekuje koncem ožujka i za koju je u gradskom proračunu osigurano 3,1 milijun kuna. No, kako se ne bi ponovio lanjski scenarij, u borbu protiv komaraca od ove bi se godine ipak trebali uključiti svi gradovi i općine, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

– Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jasno su definirane obveze svih gradova i općina, da u svojim proračunima osiguraju novac i da provode mjere i protiv komaraca i protiv glodavaca – kazao je pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić te dodao kako je Grad Osijek ispunio sve obveze:

– Gradonačelnik je donio Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije i Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, još od prošle godine imamo ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje te za usluge stručnog nadzora. Objavili smo i natječaj za aviotretiranje koji je otvoren do 26. veljače i aktivno sudjelujemo u Povjerenstvu za koordinaciju sustava kontrole komaraca. No moramo biti spremni na to da jedino zajedničkom borbom svih jedinica lokalne samouprave možemo uspješnije rješavati ovaj problem – naglasio je Kristić.

Dogradonačelnik Boris Piližota rekao je kako se stanovnici istočne Hrvatske s ovim problemom susreću trećinu godine i kako on utječe na kvalitetu i standard građana, ali i na gospodarstvo.
– Komarci stvaraju probleme u kontinentalnom turizmu i stočarstvu i ne smiju se koristiti za politička prepucavanja. Ključno je pitanje jesu li sve općine i gradovi osigurali novac u svojim proračunima za ovu godinu – napomenuo je zamjenik gradonačelnika te podcrtao kako su zakonom bili obvezni to učiniti do kraja siječnja.

Neke općine ne mogu osigurati novac i one, smatra Piližota, trebaju već sada uputiti dopis Vladi za pomoć, a ne kada stanje, kao prošle godine, postane alarmantno. Ujedno očekuje da se u ovaj javnozdravstveni problem uključi i novi ministar zdravstva Vili Beroš. Piližota je pojasnio i kako 60 posto općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji ima problema s komarcima, a više od 60 posto njih za to nije izdvojilo ni kune. Predložio je, stoga, da se iz Proračuna Republike Hrvatske, koji iznosi 145 milijardi kuna, godišnje za komarce izdvoji između 0,01 i 0,03 posto državnog novca, odnosno od 15 do 45 milijuna kuna godišnje, kako bi se sustavno rješavao taj problem u ovom dijelu Hrvatske.

Najveće izvorište komaraca je Kopački rit, zaštićeno područje prirodnog rezervata koje je u ingerenciji države, zbog kojeg je osječki dogradonačelnik ukazao na njemački i nizozemski model rješavanja problema komaraca u zaštićenim područjima.

– Ako kopiramo europske zakone, možemo onda i model za rješenje ovoga problema – zaključio je Piližota.

Facebook Comments