14. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Danas je počela korizma: Palić se odriče cigareta, Šojat bijesa, Gamoš ničega…

2 min read
Čega se tko među poznatim Osječankama i Osječanima odlučio odreći kroz korizmu?
korizma

Danas je počela korizma. Korizma ili četrdesetnica dio je liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. Korizma tehnički traje puna 44 dana, no budući korizmene nedjelje nisu pokornički dani, već su poput svih ostalih nedjelja dani slavlja, pokorničkih dana u korizmi ima 38.

No, nećemo ‘ići tom dolinom’ i pisati o vjerskom aspektu, već onom koji je našom željom i postupcima u namjeri ispunjenja onog prvog elementa ipak više naslonjen na svjetovni, svakodnevni aspekt.

Čega se tko među poznatim Osječankama i Osječanima odlučio odreći kroz korizmu?

Hrvatska književnica i gradska vijećnica, Osječanka Ivana Šojat, a koja danas slavi i rođendan, u smislu odricanja je poduzela bitne korake…

– Živimo u okruženju koje nas prisiljava na svakodnevno odricanje od nekih temeljnih postavki života dostojnog čovjeka, ali i u društvu koje je unakazilo sve, pa tako i neke suštinski duhovne običaje. Sve se premetnulo u bahaćenje, pa tako i to uskraćivanje u vidu korizme. Zato ću se ja upinjati odreći otrovnog jezika, nervoze, bijesa. Pokušat ću biti vazda nasmijana. Koliko je to moguće – veli Šojat.

Gradski vijećnik i profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku, ustavni stručnjak Mato Palić, obećao je kćerkici ostaviti izvjesni porok…

– Prestajem pušiti kroz par dana…Obećao sam to kćeri i ne namjeravam odustati od nauma – kazao je Palić.

Dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš nije bila zatečena pitanjem, ali nije ni pripremila nekakvo odricanje…

– Ničega. Neću vas ‘farbati’ i pričati priče. Jednostavno, ničega – rekla je dogradonačelnica.

A jednako tako stvari stoje i kod osječke glumice Dine Vojnović, trenutno u Irskoj…

– Posla je puno. Naprosto me je korizma zatekla. Pokušati ću se suzdržati slatkiša koliko god mogu – rekla je Dina Vojnović.

Miroslav Čabraja, glumac osječkog HNK-a i bivši ravnatelj drame i intendant iste kuće, ponešto se našalio, ali i objedinio dosta toga. Truditi će se, zapravo, biti još bolji…

– ‘Rđavog’ života se odričem – napisao je, a potom dodao, šaleći se – Napisat ću Baladu dobrog nauka o onima koji vode rđav život! – zaključio je Čabraja.

Foto: Facebook

Facebook Comments