29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Od 9 novooboljelih osoba u Hrvatskoj, u Osijeku nema niti jedne nove!

2 min read
Broj pacijenata oboljelih od koronavirusa u osječkom KBC-u i dalje je 7 - i svi su oboljeli bili u obiteljskom kontaktu - prva je informacija Stožera Civilne zaštite OBŽ na prijepodne danas održanoj konferenciji za novinstvo.
ivan anušić

Osijek prolazi i drugo jutro bez novooboljelih od koronavirusa (COVID-19). Iako je Hrvatska jutros zabilježila 9 novih slučajeva, u Osijeku nitko nije nakon uzimanja uzorka dobio pozitivan nalaz iz Zagreba. Broj pacijenata oboljelih od koronavirusa u osječkom KBC-u i dalje je 7 – i svi su oboljeli bili u obiteljskom kontaktu – prva je informacija Stožera Civilne zaštite OBŽ na prijepodne danas održanoj konferenciji za novinstvo.

– Situacija nije eskalirala. Sve je dobro. Zahvaljujem se svima, od medicinskog osoblja, preko svih koji se pridržavaju uputa, zahvaljujem poslodavcima, svima… Ključno je pridržavati se i dalje mjera. Nema potrebe za panikom, nema potrebe za kupovinom većeg broja namirnica. Samo se nastavite ponašati kako se ponašamo. I mi i Hrvatska smo primjer svima u svijetu – kazao je župan Osječko-baranjski Ivan Anušić.

– I dalje je stanje – 7 hospitaliziranih osoba. Jučer smo slali 16 uzoraka na analizu i svi su se vratili s negativnim nalazima. Sada imamo tendenciju porasta uzoraka, danas ih šaljemo 24. Što se tiče medicinskog osoblja, smanjili smo broj ulazaka pacijenata… uspostavili smo unazad dva dana i nove kapacitete s respiratorima, a pojačavamo ih i dalje, bude li potrebe. Spremni smo na sve, na dovoz pacijenata… Opskrbljeni smo krvlju, imamo dovoljno krvih pripravaka, čak smo i ustupili ponešto. Svega imamo, ništa nam ne nedostaje – kazao je i ravnatelj osječkog KBC-a dr. Željko Zubčić.

– Ukupno je 179 osoba obrađeno, a koji predstavljaju kontakte oboljelih. U izolaciji je 183 ljudi. I nadamo se da se bolest neće širiti. Sve se radi u korist stanovništa. Ako se i dalje budemo ponašali kao i do sada, biti ćemo u ovakvoj povoljnoj situaciji – rekao je i epidemiolog dr. Karlo Kožul.

Od liječnika, tek jedan je upućen u samoizolaciju, no riječ je o liječniku koji se vratio sa zagrebačkog Rebra.

Iz policije dolazi informacija kako je ista primila 19 dojava o kršenju samoizolacije, od čega su 4 osobe zaista kršile samoizolaciju. Za njih vrijedi kazna od 8.000 kuna na više.

I za kraj, Mađarska je zatvorila granice za putnički promet.

Foto: Facebook (screenshot)

Facebook Comments