28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

I Stožer OBŽ ima svoje Beroša, Božinovića i Markotić: Perić, Kožul, Ivanović, Bece…

3 min read
Za to vrijeme i Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u najmanju ruku, impresionira svakog jutra u 11 sati. Što svojim djelovanjem, što u nastupu prema javnosti. A to je vrlo važno!

Vili Beroš, Davor Božinović i Alemka Markotić zacjelo su ponajbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi u ovoj pandemijskoj krizi. Smiren ton, točna informacija, upozorenje i gdjegod koji prijekor nasušno potreban shvaćanju ozbiljnosti situacije, ono je što ‘klizne’ svakoga dana iz njih u 9 i 16 sati. A do tada i od tada rade, obilaze, utječu, odlučuju…

Za to vrijeme i Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u najmanju ruku, impresionira svakog jutra u 11 sati. Što svojim djelovanjem, što u nastupu prema javnosti. A to je vrlo važno! Dobiti informaciju i vjerovati joj. Jer, znamo da je ekipa, baš poput Beroš, Božinović i Markotić, od jutra do sutra u poslu.

Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a, svojim smirenim tonom i jasnom informacijom, bez uvijanja, godinama rada i stručnošću za koju svi Osječani znaju, apsolutni je ‘dobri duh’ Stožera. Nije naviknuta na toliku medijsku pozornost i zadrhti joj ponekad glas ispred kamera i mikrofona, jer radije bi bila u ambulanti, na odjelu…, na kojem su isključivo vrhunski osječki infektolozi, liječnici koji će nas ‘čupati’, bude li potrebe.

Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, danas je čak bio oštar, mrvicu grublji od ostalih u nastupu, no on je onaj koji sa suradnicima ‘lovi’ kontakte oboljelih, onaj kojem živce kao strune navlače svi koji krše izrečene mjere samoizolacije. On ‘gura kamen uzbrdo’, ali ide mu! I kada izgovori, vjeruje mu se!

Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske županije, možda nije ‘šarmer širokih masa’, no niti jednom mu nije niti jedna informacija pobjegla ‘s popisa’. On i njegovi kolege policajci sada rade i očevide i love kriminalce i love ‘kvazisamoizolatore’, popisuju one koji ulaze u županiju, provode mjere zabrana, bdiju…

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjski, danas je pokazao ponešto svoje vojničke discipline u nastupu. Baš poput Kožula ni njemu nisu ‘sjele’ najnovije brojke, posebno u uvjetima kada i on i Kožul znaju kako do istih dolazi, nepridržavanjem mjera. Bude nekada blag, nekada ljut kao danas, ali Anušić je točno ono što sada situacija treba, čvrsta ruka.

Načelnik Stožera i dožupan Goran Ivanović osoba je koja sumira informacije, iznosi na kraju, koordinira ‘ruke’ Stožera i komunicira ideje prema vlasti, ispravlja i korigira mjere gdje su potrebne poljoprivredi, radnicima…

Iza njih dvojice je i Ivana Gusak Galić, ‘gazdarica’ odnosa s javnošću. Konferencije za novinstvo koje su ispočetka uživo i u prijenosima pratili novinari, danas prije početka ‘streama’ okuplja i 1.000 gledatelja. Koordinira sa suradnicima riječ prema javnosti, niže i proziva govornike, dijeli maske, snima, fotografira, poziva, priopćava… Ne znam u koje doba dana se nije javila na telefon. Uvijek. Jednom zazvoni.

Upoznali smo do sada i ravnatelja osječke KBC, Željka Zubčića. Stane, izgovori, odgovori spremno nasvako pitanje bez da mu pogled pobjegne u stranu dok ‘prekopava po memoriji’. Jednostavno, spreman je! Kao i ravnatelj Doma zdravlja iz Osijeka Mato Lukić. Pripremio je šator iza zgrade i počinje sa suradnicima s uzimanjem uzoraka pacijenata od sutra, ali na preporuku epidemiologa, dočim će uzorci potom ‘na stol’ institucije koju vodi ravnatelj Zlatko Pandžić, koja je s obradom uzoraka počela u rekordnom roku. I tamo ljudi danas rade za nas.

Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije svojom je pojavom jasno rekla da hitna pomoć svoj posao radi, koliko god nezgodna situacija i priprema bila. A valjalo je saznati i da Denis Ćosić, Zvonko Grgec… odnosno Crveni križ vode računa o najpotrebitijima…

I ispričajte nas ako smo nekoga ispustili ovdje u par redova…

Kada ovo prođe, nek’ idu na godišnji par dana 🙂

Foto: OBŽ

Facebook Comments