28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

OSIJEK COVID-19 UPDATE – Novooboljele osobe u OBŽ: 2! Zelene tržnice se otvaraju za 48 sati!?

2 min read
U protekla 24 sata, Policijska uprava osječko-baranjska evidentirala je dvanaest dojava građana o kršenju mjera samoizolacije.

Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije održao je danas novi sastanak i novu konferenciju za novinstvo. Nema novih smrtnih slučajeva u Osječko-baranjskoj županiji, ali imamo dvije nove oboljele osobe! Karlo Kožul, epidemiolog iz ZZJZ-a OBŽ, ‘usporedio’ je smrtnost gripe i COVID-19, svima na znanje… Usporedio je činjenicu da za gripu imamo cjepivo, a za koronavirus ne…

– Činimo sve što možemo da ovu napast stavimo pod kontrolu. Testirali smo 79 uzoraka u posljednja 24 sata, za OBŽ 43, od čega su 2 pozitivna, u Osijeku i Drenju. I dalje je 5 osoba na respiratoru. Imamo novooboljelu osobu medicinskog djelatnika, no kontakti su obrađeni i KBC Osijek je sigurna ustanova – kazao je Karlo Kožul ispred ZZJZ-a, pristajući kao epidemiolog ‘komparirati’ smrtnost gripe i COVID-19 za sve ‘nevjerne tome’…

– U OBŽ u 2019. godini je od gripe oboljelo, odnosno registrirano 419 osoba. A umrla je 1 osoba. Ove godine, 2020. godine imali smo 2580 registriranih oboljelih od gripe i i 0 umrlih. Mi gripu poznajemo i cijepimo. A kako je do ovoga došlo? Ovaj respiratorni virus je nama nepoznat, mutirao i on danas izaziva tešku bolest i posljedicu. I zato nam se ovo događa. I zato tražimo ovakve mjere. Nemacjepiva, nema lijeka. Priroda se bori, virus je živ i traži gdje će preživjeti – zaključio je Karlo Kožul.

Župan Ivan Anušić je još izvijestio o naporima da se otvore ‘zelene tržnice’.

– Danas smo izdali zapovijed, ili uputu… U roku od 24 neka se uspostave uvjeti za rad ‘zelene tržnice’ na području općina i gradova u OBŽ, da budu potpuno sigurne za korištenje. Nadam se da ćemo to imati u narednih 48 sati riješeno – kazao je Anušuć.

U protekla 24 sata, Policijska uprava osječko-baranjska evidentirala je dvanaest dojava građana o kršenju mjera samoizolacije. Obavljenim terenskim provjerama policija je na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirala sedam kršenja mjera samoizolacije građana koje su odredili sanitarni inspektori. Policija je tijekom protekla 24 sata na području osječko-baranjske županije obavila 92 provjere pridržavanja mjera samoizolacije građana i utvrdili da nije bilo kršenje mjera – javlja policija, a potvrdio je i Ladislav Bece, načelnik PU OBŽ.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments