1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

OBŽ: Povećanje zalihe za borbu protiv koronavirusa i 2 prijedloga odluka o subvencioniraju kamata na kredite

5 min read
dnici je nazočilo 42 od ukupno 55 vijećnika, a za predstavnike medija u holu zgrade organiziran je poseban radni prostor, s rasporedom sjedenja i redoslijedom snimanja u skladu s mjerama epidemiologa.

Uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta – od beskontaktne provjere tjelesne temperature na ulazu, obvezno korištenje zaštitnih maski i rukavica, poštivanje međusobnog razmaka, bez rukovanja i okupljanja u većim skupinama, kao i poštivanje prethodnog upozorenja da sjednici ne smiju nazočiti osobe koje imaju bilo kakve naznake ili veze s oboljenjem koronavirusom – danas (23. travnja 2020. godine) u najvećoj dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana je 29. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

Sjednici je nazočilo 42 od ukupno 55 vijećnika, a za predstavnike medija u holu zgrade organiziran je poseban radni prostor, s rasporedom sjedenja i redoslijedom snimanja u skladu s mjerama epidemiologa.

Na početku sjednice predsjednik Skupštine Dragan Vulin zahvalio je medicinskim djelatnicima, policajcima, vatrogascima, trgovcima i svima drugima koji nam omogućavaju najviše mogući normalan život u postojećim uvjetima. Pojasnio je kako se većina vijećnika suglasila s ovakvim načinom održavanja sjednice te im zahvalio na dolasku i iskazivanju odgovorenosti, što se isto odnosi i na vijećnike koji su u rizičnoj skupini ili imaju neki drugi razlog zbog koga nisu nazočni.

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine bilo je 28 točaka, no i u tako specifičnom ozračju najveću pozornost i dinamiku imala je točka „Pitanja i prijedlozi vijećnika“, dok je većina točaka usvojena bez rasprave. Između ostalog, usvojen je Prijedlog Odluke o izmjeni i dopunama odluke o izvršavanju proračuna Osječko-baranjske županije za 2020. godinu, Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Proračunom…

Uz čestitku Županijskom stožeru civilne zaštite na kvalitetnom radu u „biblijskih“ 40 dana borbe s koronavirusom, vijećnik prof. dr. sc. Nedeljko Bosanac istaknuo je kako je sada vrijeme za rekonstituciju odnosa i definiranje nove koncepcije rasta i razvoja. Upitao je župana Ivana Anušića može li Županija započeti rekonstituciju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i gospodarstva Osječko-baranjske županije.

Vijećnik Željko Macanić iznio je stav SDP-a da se sjednica Županijske skupštine trebala održati virtualno i samo s najvažnijim točkama, pohvalio je rad Županijskog stožera te upitao župana što će biti s dogovorenom gradnjom Srednje škole Donji Miholjac.

I vijećnik Goran Đanić pohvalio je rad Županijskog, kao i svih općinskih i gradskih stožera, a predložio je da se pokrene inicijativa za otvaranje ljekarni i poštanskih ureda u manjim mjestima Osječko-baranjske županije.

Na prvo pitanje župan Ivan Anušić odgovorio je da je Sveučilište samostalno, pod patronatom Ministarstva znanosti i obrazovanja te nije u ingerenciji Osječko-baranjske županije. Na izjave vijećnika dr. Bosanca reagirao je i vijećnik prof. dr. sc. Drago Šubarić ističući da djelokrug Županijske skupštine ne obuhvaća Sveučilište.

– Neki ljudi su već upozoravali, a nadam se da sada svi postajemo svjesni da je situacija oko proizvodnje hrane problem broj jedan. Naime, očito je da se u izvanrednoj situaciji može bez svega na što smo naviknuli, ali bez hrane je teško. Ako ostanemo ovisno o uvozu i drugima, a ne o našoj proizvodnji i sami o sebi, onda dolazimo u probleme. Ovakvih situacija će biti još, no nadam se da ćemo iz krize izaći puno samosvjesniji. Sada vidimo da neke stvari treba poticati, gajiti i podupirati da ne bi morali biti ovisni o drugima. Umjesto da uvozimo hranu, Slavonija ponovno mora postati centar nečega što smo prije bili i zbog čega se ovdje doseljavalo, a to je proizvodnja hrane – rekao je župan.

Naglasio je kako je postojeća situacija donijela niz promjena i poremećaja, pa tako i neke projekte „stavila na čekanje“. – Svjestan sam potrebe redefiniranja gospodarstva i na tomu kontinuirano radimo. Podsjećam da je počela eksploatacija pijeska iz Drave, sigurno će se nastaviti projekti poput Koridora 5c, luka rasutih tereta, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. U utorak dolazi premijer Andrej Plenković kako bi potpisali ugovore za nastavak izgradnje Koridora 5c, a napokon će se otvoriti Most „3. gardijske brigade Kuna“. Zbog postojeće situacije neće se moći odraditi jedan dio projekata koje smo započeli, inače bi bili realizirani, no svima je jasno da je neke stvari potrebno prilagoditi, a nadam se da ćemo potom uspješno komunicirati i dobiti povratnu informaciju kakvu želimo i od strane ministarstava. Uostalom, u utorka dolazi i ministrica poljoprivrede te ćemo razgovarati o aktualnoj i budućoj situaciji u poljoprivredi – rekao je župan.

– Nakon niza godina, prošle godine provedena je revizija projekta Srednje škola Donji Miholjac, potom je dogovoren financiranje njene izgradnje i završena javna nabava. Sporazum o izvođenju radova je potpisan 2. travnja, rok izgradnje je 720 dana, a vrijednost projekta je gotovo 50 milijuna kuna. Tvrtka Zuber je dobila posao, a nadam se da će se uskoro krenuti i realizacija. Sada se čeka suglasnost Ministarstva financija na sredstva koja treba isplatiti država za realizaciji projekta – pojasnio je župan.

Na pitanje vijećnika Đanića, župan je odgovorio kako je Županijski stožer već uputio dopis Nacionalnom stožeru u komu se predlaže otvaranje ljekarni i poštanskih ureda, ali i specijaliziranih trgovima i obrta upravo kako bi se olakšao život stanovnika manjih mjesta. U tom cilju traženo je i odobreno kretanje unutar granica županije.

Župan je najavio i gospodarske mjere Osječko-baranjske županije koje su u izradi, a s ciljem izdvajanja dovoljno sredstva u pripremi je i rebalans Proračuna. Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog zaključka o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima te Prijedlog odluke o subvencioniranju kamata na kredite građana realizirane u okviru projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima. Iako županija subvencionira 1% kamate, a gradovi i općine dodatnih 1%, Županija će za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima građana subvencionirati postotak kamatne stope i županije i gradova odnosno općina. Mjere u pripremi bit će usmjerene na očuvanje gospodarstva županije i radnih mjesta Slavonaca i Baranjaca vodeći računa o specifičnostima naše županije, njenog gospodarstva i poljoprivrede te nadopunjavajući mjere koje dolaze s državne razine.

Ujedno je, zbog osiguranja dodatnih sredstva za nabavu materijala i opreme u borbi s epidemijom koronavirusa, u Skupštini prihvaćen prijedlog o povećanju sredstava proračunske zalihe s 800 tisuća kuna na 2,5 milijuna kuna.

Na kraju, zahvalio je medicinskim djelatnicima i svima drugima koji su uključeni u rješavanje gorućih problema, a uz zahvalu na dosadašnjem poštivanju preporuka građanima je poručio:- Izdržimo još neko vrijeme, jer se preko noći sve može vratiti, a time i mogućnost karantena pojedinih mjesta. Ne dozvolimo da se to dogodi.

Tekst i foto: OBŽ

Facebook Comments