22. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uhićeni članovi zločinačkog udruženja koji su se bavili preprodajom luksuznih osobnih vozila

2 min read
Policijski su službenici u koordiniranoj akciji uhitili osumnjičene osobe te podnijeli odgovarajuću kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
hrvatska bih granica

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Osijek su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nastavili složeno kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem više osoba organiziranih u zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, pomaganje i utaja poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja – javlja MUP RH.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 49-godišnjak organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja uvodno navedenih kaznenih djela na način da je u zajedničko djelovanje uvezao sedam osoba (48-, 48-, 45-, 38-, 31-, 37-, 35-godišnjaka). Jedan osumnjičenik je ujedno i osnivač i/ili stvarni voditelj u dva trgovačka društva (registrirana za trgovinu automobilima i nespecijaliziranu trgovinu na veliko) koja su ostvarivanjem imovinske koristi odgovorna za utaju poreza ili carine.

Spomenuti 49-godišnjak je, odredivši kao cilj djelovanja stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, u razdoblju od listopada 2018. pa do 8. ožujka 2019., na području Republike Hrvatske povezao u zajedničko djelovanje spomenute osobe radi uvoza novih automobila marke Nissan Infiniti Q50 iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku te njihove daljnje prodaje fizičkim i pravnim osobama u Republici Hrvatskoj. Prilikom uvoza su izbjegavali obračunavanje i plaćanje propisanih carinskih davanja te na taj način oštetili Državni proračun Republike Hrvatske.

Naime, 49-godišnjak je u razdoblju od 9. studenog 2018. pa do 19. veljače 2019. s područja Kraljevine Nizozemske na područje Bosne i Hercegovine, preko trgovačkog društva iz Bosne i Hercegovine kojeg je osnivač i vlasnik, uvezao ukupno 98 novih osobnih automobila, a kao robu u carinskom postupku vanjskog provoza Unije.  Od navedenih automobila  je potom njih 48 prevezao na područje Republike Hrvatske bez provođenja carinskog postupka, a u cilju daljnje preprodaje pravnim i fizičkim osobama na području Republike Hrvatske preko spomenutih trgovačkih društava te djelovanjem ostalih navedenih osumnjičenika.

Kako bi realizirali navedene ciljeve, izrađivali su i koristili neistinitu i nevjerodostojnu poslovnu i tehničku dokumentaciju za te automobile. S osnove neplaćenih carinskih davanja oštetili su državni proračun Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od oko 975.000,00 kuna, kojim su okoristili sebe i okrivljena trgovačka društva.

Policijski su službenici u koordiniranoj akciji uhitili osumnjičene osobe te podnijeli odgovarajuću kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Tekst: MUP RH, Foto: Google Street View (screenshot) & Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments