30. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

I nadbiskup Hranić veli da je virus mutirao i oslabio (?)

2 min read
Dodaje kako se čini da je virus mutirao, te se pokazuje oslabljenim, a kod oboljelih gotovo da i nema nikakvih simptoma bolesti, što smanjuje i rizik od teškog zdravstvenog stanja te od smrtne opasnosti.
đuro hranić

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji se nalazi u samoizolaciji, zahvalio je u četvrtak županijskom Zavodu za javno zdravstvo, epidemiolozima, nadležnim stožerima civilne zaštite te osječkom KBC-u na  brizi, pomoći i susretljivosti pri suzbijanju zaraze koronavirusom.

Hranić u izjavi za javnost navodi kako su vodstvo i zajednica đakovačkog Provincijalnoga samostana Milosrdnih sestara Sv. Križa nastojali primjenjivati upute za prevenciju od zaraze Covid-19 ali je zaraza ipak zahvatila više časnih sestara iz samostana, a uz to postoje i dva slučaja u Nadbiskupskom domu te jedan slučaj svećenika u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

Ističe kako je među zaraženima i nadbiskup u miru Marin Srakić, ali nema nikakvih simptoma, osjeća se dobro i hospitaliziran je preventivno radi svoje životne dobi kako bi bio pod liječničkom kontrolom.

Nadbiskup je u petak na Svetkovinu Srca Isusova bio na misi u Samostanskoj crkvi Srca Isusova. Budući da do ponedjeljka navečer nitko nije imao nikakvih simptoma, niti je itko znao za zarazu, nadbiskup je slavio sakrament potvrde u subotu i nedjelju. Ta činjenica izaziva strah kod dijela roditelja i krizmanika te smo zahvalni Zavodu za javno zdravstvo koji razmatra poduzimanje potrebnih koraka kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze i vratio mir svim srcima, poručio je nadbiskup Hranić.

Dodaje kako je pomoćni biskup Ivan Ćurić u subotu predvodio u samostanskoj crkvi sv. misu s doživotnim zavjetima jedne mlade sestre te se zbog toga, ali i zbog zajedničkog kontakta s nadbiskupom Srakićem nalazi u samoizolaciji.

U samoizolaciji su i svi ostali svećenici, bogoslovi i časne sestre koji su bili u kontaktu s nekim od zaraženih osoba, navodi nadbiskup Hranić.

Odgoda krizme u đakovačkoj Župi Dobroga Pastira

Za razumijevanje moli sve krizmanike, roditelje i kumove, jer je na temelju zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo donesena odluku o ponovnoj odgodi krizme u đakovačkoj Župi Dobroga Pastira.

Navodi kako će u ostalim župama u Nadbiskupiji sakrament potvrde, prema najavljenom rasporedu, podijeliti oni koji nisu imali nikakvoga kontakta sa zaraženim osobama, a predviđeno svećeničko ređenje dvojice kandidata na svetkovinu Sv. Petra i Pavla će biti pod posebnim uvjetima.

Mogu reći da smo za sada svi dobro: i oni za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivni, a i mi koji smo zbog kontakta s njima u samoizolaciji, poručuje Hranić. Dodaje kako se čini da je virus mutirao, te se pokazuje oslabljenim, a kod oboljelih gotovo da i nema nikakvih simptoma bolesti, što smanjuje i rizik od teškog zdravstvenog stanja te od smrtne opasnosti.

Sve vas pozivamo da budemo odgovorni i oprezni te da nam se pridružite u molitvi za što skoriji potpuni prestanak pandemije, zaključio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

(Hina)

Foto: Youtube (screenshot)

Facebook Comments