Čet. kol 6th, 2020

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Aktivni nezavisni umirovljenici Osijeka prenose: Hoće li DP postojati nakon sljedećih pedeset dana?

3 min read
Približavaju li se umirovljenici HDZ-u ususret lokalnim izborima? Možda Vi dođete do odgovora čitanjem... :)

Internetska stranica stranke, predsjednika Drage Šerića, dopredsjednika Gradskog vijeća Grada Osijeka, ANU, demokratska i socijalna politička stranka dragovoljno učlanjenih umirovljenika i drugih građana Hrvatske – kroz ‘pero’ Damira Jurića, analizirala je parlamentarne izbore u RH.

Damir Jurić nekadašnji je SBHS-ov saborski zastupnik, natjecao se i na listi Amsterdamske koalicije za europarlamentarnim izborima…

Približavaju li se umirovljenici HDZ-u? Ili naprosto prenose analizu?

— — — — — — —

– Ankete opet nisu bile pouzdane – pokazivale su da će rezultat biti izjednačen i da nitko neće imati jasnu većinu, a dogodilo se da imamo jasnog pobjednika izbora – HDZ – piše Damir Jurić u osvrtu za stranicu Aktivnih nezavisnih umirovljenika i nastavlja…

– Preciznije, najzaslužniji za pobjedu je Andrej Plenković. Još prije nekoliko mjeseci suočio se sa pobunom dijela stranke predvođenog Kovačem i Stierom, koji je HDZ htio pomaknuti udesno i njegovi izgledi za nastavak upravljanja vladajućom strankom nisu se činili pretjerano jakim. No, pobijedio je premoćno na unutarstranačkim izborima i pogurao HDZ prema centru. Zato se desni poklič javio u novom Domovinskom pokretu (i u starom Mostu), ali opet – fijasko. Plenković je primijenio ono što piše u udžbenicima politologije: zemljom ne može vladati niti desnica niti ljevica ako ne zahvati u centar jer je upravo centar okupljalište najvećeg broja građana.

– Centar nije niti približno glasan koliko desnica ili ljevica, a pogotovu ne koliko njihovi ekstremni dijelovi ali…. većina je uvijek tiha i razumna. Treba li spomenuti da upravo umirovljenici čine većinu birača centra i da je za njih najmanje vjerojatno da će skakati i ludirati se na sceni?

– Ovi su izbori definitivno stabilizirali Hrvatsku i uklonili ucjenjivački potencijal avanturističkih političkih opcija. U nadolazećoj ekonomskoj buri ipak ćemo imati stabilnu i na ucjene slabo osjetljivu vladu, što naravno ne jamči da će ta vlada pokrenuti prijeko potrebne reforme. Ali bi mogla, prepreke su manje nego ikada.

– Kako su prošli drugi? Pa, moglo bi se reći da smo upravo proživjeli biblijski potop – masa stranaka i političara definitivno je otpremljena u mirovinu. Vladajući osječki HNS? Zapravo je prestao postojati kao organizirana stranka i pretvorio se u sićušnog partnera HDZ-a, ponovivši slučaj sa HSLS-om. Teško da će HNS opstati i na gradskoj razini kada se složi nova većina nakon izbora u svibnju sljedeće godine. Izostanak uobičajene potpore ANU-a i grupe umirovljeničkih sindikata vjerojatno je bitno pridonio kolapsu HNS-a u Četvrtoj izbornoj jedinici.

– SDP? Teški dani dolaze za tu stranku, odnosno još teži nego ovi danas. Predstoji im „građanski rat“ u koji ulaze dvije, tri frakcije od kojih niti jedna nema suvisli i ozbiljni program niti vjerodostojne vođe. Predstojeći lokalni izbori? Pa, stvari ne izgledaju dobro, bit će čudo bude li SDP opet u igri za sastavljanje vlasti.

– Domovinski pokret? Kako kaže Škoro osnovan je tek prije pedeset dana i osigurao je 16 mandata u Saboru ali… hoće li postojati nakon sljedećih pedeset dana? Ovisi o tomu što veže njegove sastavnice. No, nedostaje im glavno vezivno tkivo – vlast.

– Netko drugi? Možda će u narednim mjesecima rasti utjecaj pragmatičnih stranaka, onih koje se ne bave ideologijom nego kvalitetom svakodnevnog života. Bit će tu mjesta za umirovljeničku opciju, samu ili udruženu s drugim snagama centra. Vidjet će se tada tko ima snagu a tko priča praznu priču – zaključuje Damir Jurić u osvrtu za stranicu Aktivnih nezavisnih umirovljenika.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Youtube (screenshot)

Facebook Comments