28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Avioni u četvrtak ‘praše’ komarce iznad Pampasa, Višnjevca, Josipovca…

3 min read
Tako će se avion 16. srpnja ponovno dići iznad zelenog pojasa kod Pampasa, Višnjevca, Josipovca, Tvrđavice i Halaševa, a kroz gradske će ulice ići tretmani sa zemlje.

Nakon što je županijski ZZJZ objavio rezultate monitoringa odraslih komaraca, izdao je Gradu Osijeku, kao investitoru tretmana, preporuke za novom akcijom tretiranja i iz zraka i s tla. U srijedu su nastavljeni aviotretmani nad zelenim pojasom kod Sarvaša i Nemetina, te tretmani s tla u istočnom dijelu grada, dok će se u četvrtak navečer tretirati zapadni dio grada. Tako će se avion 16. srpnja ponovno dići iznad zelenog pojasa kod Pampasa, Višnjevca, Josipovca, Tvrđavice i Halaševa, a kroz gradske će ulice ići tretmani sa zemlje. U slučaju kiše i vjetra, tretmani će se provesti idućeg vremenski povoljnog dana.

Gradonačelnik Vrkić izvijestio je da je od 2,1 milijuna kuna osiguranih u gradskom proračunu, računajući i današnje i sutrašnje tretmane, zasad utrošeno 1,38 milijuna, te da će, bude li potrebe, osigurati dodatna sredstva rebalansom proračuna.

– Iz Zavoda nam kažu kako bi se s današnjim i sutrašnjim tretmanima trebao riješiti veliki dio problema i da zasad u Kopačkom ritu nema novih generacija. No u slučaju potrebe, mi ćemo osigurati koliko god sredstava treba za mirnije ljeto, napominje Vrkić uz poziv sugrađanima da danas i sutra navečer izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, zatim vozačima na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelarima da zatvore svoje košnice.

Pročelnik za zdravstvo Romano Kristić dodaje kako je tretiranje odraslih komaraca u sezoni skup i manje učinkovit pristup, te da se treba fokusirati na provođenje larvicidnih tretmana na području cijele županije.

– Ove godine situacija se malo popravila po tom pitanju, oko 70 posto jedinica lokalne samouprave u županiji ide prema tom rješenju i poštuje svoju zakonsku obavezu, no to još uvijek nije dovoljan postotak za ljeta bez komaraca, naglašava Kristić.

Inače, tretmani se ponavljaju jer su mjerenja od 14. srpnja pokazala da je tijekom 12 sati u klopkama na području 15 postaja zabilježen broj jedinki višestruko iznad gornje granice tolerancije. Najviše ih je zabilježeno u Nemetinu – čak 8219, a najmanje na Sjenjaku – 331 jedinka. Iz Zavoda za javno zdravstvo OBŽ objašnjavaju ovakvu situaciju poplavljenim Parkom prirode Kopački rit. Naime, 20. lipnja vodostaj Dunava prešao je 300 cm, a najviši vodostaj – od 416 cm – zabilježen je 26. lipnja, pri kojem je gotovo 95 posto Kopačkog rita ostalo pod vodom. Tako su prve povećane brojnosti odraslih komaraca na području Grada Osijeka utvrđene u četvrtak 2. srpnja te su Gradu izdane preporuke za tretiranje područja Sarvaša, Nemetina, Donjeg grada i Tvrđe.

Potom je monitoringom 6. srpnja zabilježena povećana brojnost komaraca na svim postajama i izdani su nalozi za tretmane u cijelome gradu iz zraka i sa zemlje. Premda visoko učinkoviti, tretmani se moraju ponoviti, budući da je tretirano 1170 ha područja naslonjenog na Park prirode, dok površina Parka od 23 000 ha nije tretirana zbog zakonskih regulativa.

– To je, s obzirom na migratornu moć poplavnih komaraca i vjetra koji je dolazio sa sjevera, iznova rezultiralo povećanim brojem komaraca, ističe Zavod za javno zdravstvo koji upravlja sustavom kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji, odnosno provodi monitoring, izdaje preporuke za tretmane, prati i usmjerava izvođače na terenu, provodi stručni nadzor, te na kraju procjenjuje učinkovitost tretmana i daje pozitivnu ili negativnu ocjenu.

Tekst i foto: Osijek.hr

Facebook Comments