19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pješački most u Osijeku – zatvoren! Ali, ne uvijek!

2 min read
I radovi počinju, formalno 20. kolovoza, makar su već krenuli pripremnim radnjama, a završetak se očekuje kroz 90 dana!

Poslije lokota i ‘zaključanih ljubavi’, sa ‘sajli’ je skinuta i rasvjeta mosta, a sada je Pješački most, ususret obnovi, koja počinje formalno 20. kolovoza, zatvoren za promet pješaka i biciklista. Ne skroz, jer povremeno će biti otvaran, ali se više očekuje da prolaz njime, zbog sigurnosti pješaka, sotane onemogućen. Kako je razvidno iz javne objave fotografije sugrađanina Ivana Milasa na Facebook-u, Pješački most je sada zatvoren!

Jedan od najpoznatijih svjetskih mostova, onaj u San Francisku, obnavlja je od dana puštanja u promet. Taman dok ga s jedne strane obojaju, mogu krenuti ispočetka. Dočekao je svoju obnovu najzad i najpoznatiji osječki, slavonski – Pješački most u Osijeku, nekad Most mladosti, ali nećemo sada o tome… Nakon niza upozorenja na dotrajalost pojedine nosive čelične užadi pa i drugih oštećenja, a koja dovode u pitanje sigurnost pješaka i biciklista, netom postavljena skela o rubu mosta dala je naslutiti kako radovi na obnovi Pješačkog mosta najzad uskoro započinju. I radovi počinju, formalno 20. kolovoza, makar su već krenuli pripremnim radnjama, a završetak se očekuje kroz 90 dana!

Uslijedit će radovi na armiranobetonskoj konstrukciji, potom na čeličnoj konstrukciji, na tzv. upornjacima… Mijenjat će se 100 metara ‘vješaljki’, najzad dodati i zaštita protiv korozije, a most će dobiti i temeljito čišćenje. Ukupni troškovi popravka Pješačkog mosta, doznajemo, procjenjuju se na oko 16,3 milijuna kuna, s PDV-om.

Foto: Ivan Milas, facebook (screenshot)

Facebook Comments