28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Francuski mediji promoviraju Slavoniju. Njihov kuhar probao ponoviti fiš!

3 min read
U udarnom terminu francuskog TV kanala TF1 prikazana je popularna emisija Cuisine impossible u kojoj su predstavljene gastronomske čari Slavonije.

U udarnom terminu francuskog TV kanala TF1 prikazana je popularna emisija Cuisine impossible u kojoj su predstavljene gastronomske čari Slavonije. Riječ je o emisiji koja predstavlja destinacije kroz otkrivanje lokalnih proizvoda i proizvođača, a posebna emisija o Hrvatskoj nastala je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Predstavništva HTZ-a u Francuskoj i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Iznimno gledana emisija koju prati preko milijun gledatelja predstavila je hrvatsku regiju koju francuski ljubitelji putovanja tek otkrivaju. Ova je emisija doprinijela ne samo promociji turističke ponude Slavonije već i različitosti cjelokupne hrvatske turističke ponude. Uz to, vjerujem da će emitiranje potaknuti i veći broj rezervacija za iduću godinu kada će veliki broj Francuza realizirati svoja putovanja planirana u ovoj godini“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, naglasivši kako u Hrvatskoj trenutno prosječno na dnevnoj bazi boravi oko 14 tisuća francuskih gostiju.

U emisiji posvećenoj Slavoniji, francuski kulinarski chef Julien Duboue prihvatio je izazov prema kojem je, nakon degustacije fiš paprikaša domaćina lokalnog OPG-a Zoltana Jovića, za manje od 48 sati trebao pripremiti identično jelo, to jest identificirati sastojke ovog autentičnog slavonskog jela, uloviti ribu u Dunavu i nabaviti preostale namirnice. Nakon uspješno ispunjenog izazova, istaknuo je izuzetno gostoprimstvo Slavonaca. U emisiji su prikazani iločki pejzaži i podrumi, vinogradi, kvalitetno vino, a Slavonija je predstavljena kao regija s bogatom turističkom ponudom.

„Zadovoljni smo uspješnom realizacijom ovog  projekta putem kojeg se Hrvatska još jednom  plasirala na listu omiljenih europskih destinacija Francuza, koji iz godine u godinu otkrivaju nove hrvatske regije. Sigurni smo da će u nadolazećem razdoblju bogatstvo turističke ponude Slavonije privlačiti sve više Francuza“, istaknula je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Daniela Mihalić Đurica, dodavši kako i brojni drugi francuski mediji posljednjih dana izvještavaju o Hrvatskoj kao hit destinaciji.

Primjerice, u najgledanijem terminu francuske nacionalne televizije M6 emitirana je emisija Zone interdite, u cijelosti posvećena hrvatskom turizmu i Hrvatskoj koja je predstavljena kao jadranski dragulj i hit destinacija za francuske goste posljednjih godina. Emisiju pod nazivom „Francuzi našli svoje mjesto pod hrvatskim suncem“ do sada je pogledalo nekoliko milijuna ljudi, a prikazane su destinacije poput Splita, Pakoštana, Paga, Nacionalnog parka Krka, Brača, Hvara i Paga, uz niz korisnih savjeta za kreiranje idealnog odmora u Hrvatskoj. Danima nakon emitiranja brojni francuski mediji prenijeli su sažetak emisije koja otkriva zašto turisti iz cijelog svijeta obožavaju Hrvatsku.

Također, prestižni francuski tjednik Le Figaro u svom članku uvrstio je hrvatski otok Lopud na prvo mjesto triju mediteranskih rajskih otoka, uz grčki Santorini i korzikanski Brando, dok je francusko izdanje lifestyle magazina Grazia u svom članku pod nazivom „Najljepši europski otok: donosimo izbor najljepših koje sanjamo posjetiti“ objavilo listu na kojoj je uvrštena i Hrvatska, točnije otok Hvar koji se našao na visokom petom mjestu najljepših europskih otoka.

I lider među francuskim motonautičkim medijima te mjesečnik s 25-godišnjom tradicijom Moteaur Boat, u svom broju od kolovoza predstavlja Hrvatsku kao nautički raj, s posebnim naglaskom na Vis koji je novinarsko-snimateljsku ekipu oduševio svojom ljepotom i autohtonim doživljajem. Spomenimo kako je u tijeku i snimanje popularne 90-minutne putopisne emisije Echappées Belles u Istri te na otocima Cresu i Pagu. Emisiju prati gotovo dva milijuna gledatelja, a epizoda o Hrvatskoj biti će prikazana u svibnju 2021. godine u udarnom terminu na nacionalnom TV kanalu France 5.

Tekst i foto: HTZ

Facebook Comments