29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad Osijek odgovorio Vlašiću i objavio sve ugovore i račune!

3 min read
Grad je danas objavio niz dokumenata, uz priopćenje, kojim svjedoči o cijeni koju plaća ugovornom partneru, a da iznos koji gospodin Vlašić fakturira ugovornom partneru je stvar između njih.

Grad Osijek reagirao je na jučerašnji ‘post’ na Facebook-u Miroslava Vlašića, jedinog pilota jedinog zrakoplova u Hrvatskoj koji zaprašuje komarce i koji je ustvrdio kako raniji javni istup gradskog pročelnika Romana Kristića, o cijeni aviotretmana, nije točan. Kristić je ‘paušalno’ rekao kako avionski tretman stoji 450.000 kuna, da ga ne smatra učinkovitim, sve dok druge općine ne čine isto, a ‘njihovi komarci’ opet dolaze u Osijek, da bi Vlašić kazao kako cijena nije 450.000 kuna i da uvijek može pokazati sve svoje fakture… Grad je danas objavio niz dokumenata, uz priopćenje, kojim svjedoči o cijeni koju plaća ugovornom partneru, a da iznos koji gospodin Vlašić fakturira ugovornom partneru je stvar između njih. Priopćenje Grada prenosimo u cijelosti, kao i dokumente na nižim poveznicama…

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: Očitovanje na navode gospodina Vlašića o cijeni avionskog tretmana komaraca

Radi točnog informiranja javnosti, posebno uzimajući u obzir da se radi o javnome novcu, smatramo nužnim reagirati na navode gospodina Miroslava Vlašića, da je  objavljena cijena tretiranja komaraca iz zraka neistinita. Kako bismo u cijelosti razjasnili nastale dezinformacije u javnome prostoru – objavljujemo predmetne ugovore, izvješća i račune, a koji su i inače na uvid dostupni svakoj zainteresiranoj strani.

U provedenome postupku javne nabave za uslugu suzbijanja komaraca iz zraka na području Grada Osijeka pristigla je samo jedna ponuda – Veterinarske stanice Vetam d.o.o iz Osijeka, s jediničnom cijenom od 125,00 kn bez PDV-a, odnosno 156,25 kn s PDV-om po hektaru. U cijenu usluge adulticidnog tretmana komaraca iz zraka uključena je usluga avionskog prijevoza, troškovi sredstva za tretiranje, troškovi osoblja s dozvolama za rukovanje otrovima, operativno opsluživanje i punjenje sredstva u zrakoplov, te sama usluga.

Budući da Grad Osijek nema direktnu poslovnu suradnju s gospodinom Vlašićem, samim tim nemamo ni uvid u cijenu koju je gospodin kao podizvođač ugovorio s Veterinarskom stanicom Vetam. Jasno je, stoga, da gospodin Vlašić isto tako nema uvid u stvaran trošak avionskog tretmana koji je Grad Osijek obvezan podmiriti.

Konkretno, tretmani sjevernog pojasa provedeni 27. i 28. kolovoza (istočni i zapadni dio) provedeni su na ukupnoj površini od 2 600 ha, što uz cijenu od 156,25 kn/ha iznosi 406 250 kn, na što sukladno zakonu Grad Osijek plaća troškove provedenog stručnog nadzora Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u iznosu od 10% vrijednosti provedenih tretmana, čime na dva avionska tretmana ukupni trošak za Grad Osijek iznosi 446 875 kuna.

Usporedbe radi, cijena avionskih tretmana 2011.-2014. godine bila je 225,00 kn/ha; 2015.-2016. 143,75 kn/ha; 2017.-2018. 125,00 kn/ha; 2019. 200,00 kn/ha; te 2020. 156,25 kn/ha.

Osim toga, u Obavijesti objavljenoj 3. rujna 2020. jasno je navedeno da, s obzirom na to da s netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka neprestano ulijeću nove generacije komaraca u grad, učinkovitost prošlotjednih tretmana iz zraka nije opravdala veliki iznos uloženih proračunskih sredstava.Dakle, nije sporna učinkovitost samih tretmana za koje je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kao ugovoreni stručni nadzor, utvrdio učinkovitost od 74-93%, već je sporno usko područje tretmana te istodoban izostanak takvoga tretiranja velikih površina izvan granica Grada Osijeka. Posljedica toga je brzi ulazak komaraca s netretiranih područja, i to zbog stalne disperzije komaraca, čime se nisu potvrdili efekti provedenih tretmana u dijelu naselja Josipovac, Višnjevac, Tvrđavica, Podravlje, Nemetin i Sarvaš.

Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Vlašiću što svojim iskustvom i znanjem sudjeluje u našoj borbi protiv komaraca. Cijenimo njegovu stručnost i rad, i vjerujemo da je njegova reakcija proizašla iz činjenice da u trenutku svoje objave nije raspolagao s cjelovitim informacijama. U prilogu, stoga, dostavljamo ugovore, izvješća i račune.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Izvješće o stručnom nadzoru 21

Izvješće o stručnom nadzoru 22

Izvješće o stručnom nadzoru 23

Troškovnik

Ugovor Stručni nadzor 2019-2020 Zavod za javno zdravstvo OBŽ

Ugovor između Grada i Vetam

Vetam račun – avionski tretman, srpanj 2020.

Facebook Comments