29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ribarski dani: HGK osigurao 400.000 kuna za kupovinu šatora, klupa, stolova…

2 min read
Zbog trenutne epidemiološke situacije održati će se u znatno manjem obujmu, s manjim brojem izlagača, izvođača i posjetitelja.

Već tradicionalna manifestacija Ribarski dani, održat će se u Kopačevu, od 11. do 13. rujna.

Zbog trenutne epidemiološke situacije održati će se u znatno manjem obujmu, s manjim brojem izlagača, izvođača i posjetitelja.

Manifestacija se održava u sklopu projekta „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“ koji promovira konzumaciju hrvatskih proizvoda ribarstva, a ovog puta je naglasak na slatkovodnoj ribi. Projekt je pokrenut u svrhu promocije proizvoda hrvatskog ribarstva, što obuhvaća proizvode iz ulova, uzgoja i prerade. Cilj projekta je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva, postići njihovo odgovarajuće vrednovanje, te doprinijeti izgradnji i podizanju kulture konzumacije ribe i proizvoda ribarstva u Hrvatskoj.

Hrvati su po konzumaciji ribe na začelju EU. „Upravo je to ono što želimo promijeniti na način da djelujemo na svijest potrošača da je veća konzumacija ribe zbog nutritivnih i protektivnih svojstava izravan doprinos zdravijoj prehrani, a s druge strane time pridonosimo očuvanju proizvodnje i radnih mjesta što je posebice važno jer nam se proizvodni kapaciteti u slatkovodnom ribarstvu, za razliku od marikulture, još uvijek nisu stabilizirali“, objasnio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo HGK Dragan Kovačević. Hrvatskoj gospodarskoj komori do sada je za projekt odobreno nešto više od 14 milijuna kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Iz Komore poručuju kako je mijenjanje navika dugotrajan proces i zato planiraju da se manifestacije u Belom Manastiru (Fišijada) i Kopačevu nastave održavati u sklopu projekta „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“ za koje su iz istoimenog EU fonda osigurali oko 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava za kupovinu potrebne dugotrajne imovine kao što su šatori, stolovi, klupe i oprema za pripremu ribe.

Tekst: HGK, Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments