4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tužan dan u ZOO vrtu u Osijeku: Eutanazirana lavica

2 min read
ZOO vrt Osijek dostavio je medijima i detaljno veterinarsko izvješće, a iz kojeg je razvidno kako se lavica patila.

Tužan je dan danas bio u Zoološkom vrtu u Osijeku! Ženka lava iz Zoološkog vrta u Osijeku danas je eutanazirana zbog teških zdravstvenih komplikacija. Kako vele iz ZOO vrta, u posljednjih nekoliko dana zdravstveno stanje joj se značajno pogoršalo te je, na prijedlog i uz suglasnost stručnih službi i ovlaštenog veterinara, životinja starosti 14 godina i 4 mjeseca eutanazirana.

ZOO vrt Osijek dostavio je medijima i detaljno veterinarsko izvješće, a iz kojeg je razvidno kako se lavica patila.

Početkom rujna, po iskazu timaritelja ZOO vrta Osijek, primijećeno je da lavica ima problem s uzimanjem hrane, žvakanjem… Hranu je odbijala, ista se morala usitnjavati. Pri pregledu zamijećeno ja da je gingiva maxillarne vilice zažarena, a tkivo gingive retrahirano s početnim simptomima paradentoze. Tom prilikom je ordinirana terapija antibiotikom. Nakon kratkotrajnog poboljšanja stanje se vratilo na staro – stoji u izvješću.

Donesena je odluka da se napravi detaljnija dijagnostika koja iziskuje stavljanje životinje pod anesteziju.

Zahvat je učinjen 16. rujna  2020. Lavica je pripremljena za anesteziju, pristupilo se životinji davanjem injekcijske anestezije po protokolu za lavove.

Napravljena je daljnja dijagnostika. Došlo se do zaključka da se u tkivu bolesne maxille već duže vrijeme nalazi patološki proces – granulom, koji je zahvatio prva dva kutnjaka, a patologija je prodrla duboko u korijen zuba i u alveole maxille. Kako je životinja u poodmakloj životnoj dobi i s potrošenim očnjacima preko 50% takvo stanje  dodatno otežava ishranu, terapiju  i konačni oporavak. Zaključak dijagnostičkog zahvata bio je  nastavak antibiotske terapije i naknadna kirurška obrada zahvaćene zubne regije – navodi se u izvješću.

A onda…

Nakon dijagnostičke obrade životinja, izlazak iz anestezije je protekao bez poteškoća – niže se u izvješću…

Dan nakon pregleda, prilikom vizite, primijećeno je da lavica ima problem sa upotrebom stražnje desne noge. Na ponovnom pregledu ustanovljeno je da je novonastali problem neurološke prirode, indikativno kao posljedica anestezije i reverzibilne pareze n. Ichiadicusa – nastavlja izvješće, a koje također prethodno definira lege artis uspješno proveden postupak anestezije i buđenja.

Terapija je proširena za novonastale simptome te se oporavak živca mogao očekivati kroz 2 mjeseca – piše nadalje, a poslije čega je uslijedio najneugodniji razvoj događaja za lavicu…

Prilikom neurološkog oporavka došlo do javljanja osjećaja trnaca u prstima desne noge, što je kod lavice izazvalo autodestruktivni proces, u kojem je sama sebi izgrizla metatarzalni dio stražnje desne noge. Stopalo je pojedeno za 1/3 veličine. Ovakvi procesi zahtijevaju amputaciju zahvaćene noge,  uzrokuju trajni invaliditet te visoki rizik ulaska u sepsu u postoperativnoj fazi. Kako se radi o divljoj i opasnoj životinji nemanipulativne prirode, mišljenja smo da trajnog izlječenja nema – zaključuje se, potom, u izvješću kako nije preostalo ništa drugo do eutanazije…

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments