28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Policijski službenik PU OBŽ osumnjičen zbog odavanja službene tajne i drugih kaznenih djela

2 min read
Sumnja se da je odavao podatke iz službenih predmeta koji su mu bili dostupni kao policijskom službeniku

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Osijek su proveli kriminalističko istraživanje nad policijskim službenikom Policijske uprave osječko-baranjske zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „Odavanje službene tajne“ iz čl. 300. st.1. Kaznenog zakona te više kaznenih djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ iz čl. 331. st. 1. Kaznenog zakona – piše i javlja MUP RH.

Kriminalističkim istraživanjem potvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičeni policijski službenik navedeno kazneno djelo počinio na način da je kao policijski službenik PU osječko-baranjske, krajem listopada 2019. godine, 48-godišnjaku neovlašteno predao podatke iz službenih predmeta koji su mu kao policijskom službeniku bili dostupni, a koji su zakonskim propisima klasificirani kao službena tajna.

Nadalje, utvrđena je osnovana sumnja da je na adresi svog prebivališta neovlašteno posjedovao dijelove vatrenog oružja te veću količinu streljiva čije je posjedovanje građanima zabranjeno, kao i vatreno oružje s optikom.   
Također postoji osnovana sumnja da je krajem travnja 2019. godine, radi stjecanja protupravne imovinske koristi, neovlašteno prodao najmanje jedan tzv. prigušivač 69-godišnjaku u Osijeku za novčani iznos od najmanje 200 eura.

Sumnja se i da je četiri mjeseca kasnije u Satnici Đakovačkoj neovlašteno prodao kratko vatreno oružje 48-godišnjaku s tog područja, a za što je preuzeo novčani iznos od najmanje 3.000,00 kuna.

Isti dan je u Levanjskoj Varoši za novčani iznos od najmanje 300 kuna neovlašteno posredovao u kupoprodaji poluautomatskog oružja između 24- i 42-godišnjaka te na taj način omogućio neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja 42-godišnjaku.

U sklopu kriminalističkog istraživanja provedene su, temeljem naloga nadležnih sudova, pretrage doma i drugih prostorija.

Tom prilikom je pronađeno te, uz potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, oduzeto:

–       oko 130 komada streljiva različitih kalibara
–       dva spremnika za dvije vrste automatskog oružja te
–       jedno vatreno oružje s optikom
–       usb memorijski stick, mobilni uređaj, prijenosno računalo.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni policijski službenik je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava protiv njega podnijeta je Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku – zaključuje MUP na svojim službeni mrežnim stranicama.

Foto: MUP RH

Facebook Comments