Pon. sij 18th, 2021

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Institut za hrvatski jezik umjesto “lockdowna” preporučuje “zatvaranje”

1 min read
Engleski naziv lockdown tvoren je od sastavnica lock "zaključati" i down "dolje". Engleska riječ lockdown znači "zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija", kaže se u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje preporučio je u ponedjeljak da se umjesto engleskog naziva “lockdown” u javnosti i medijima koristi hrvatski naziv “zatvaranje”.

Engleski naziv lockdown tvoren je od sastavnica lock “zaključati” i down “dolje”. Engleska riječ lockdown znači “zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija”, kaže se u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

Ta se riječ u hrvatskome jeziku počela upotrebljavati pojavom koronavirusa i prema Pojmovniku koronavirusa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje znači “uvođenje karantene ili restriktivnih mjera da bi se povećala sigurnost”. Isto značenje ima i shutdown.

Razlikuje se potpuni lockdown (katkad se u tome značenju upotrebljava i samo lockdown) i djelomični ili meki lockdown.

U hrvatskim se medijima pojavljuju i nazivi potpuno zatvaranje i djelomično zatvaranje, pa te nazive treba preporučiti u hrvatskome standardnom jeziku, poručuje Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments