28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HGK: Ovrhe na plaće prebaciti na Fina-u i rasteretiti poslodavce

2 min read
Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona u potpunosti se zanemaruje položaj poslodavaca kojima je po trenutno važećoj legislativi propisana obveza pljenidbe i prijenosa vjerovnikovih potraživanja s plaće zaposlenika.

Hrvatska gospodarska komora apelirala je na Ministarstvo pravosuđa i uprave da se obveza poslodavca u provedbi ovrhe na plaću u potpunosti prebaci na Fina-u jer mnoge tvrtke jednostavno nemaju administrativne i financijske kapacitete za to.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona u potpunosti se zanemaruje položaj poslodavaca kojima je po trenutno važećoj legislativi propisana obveza pljenidbe i prijenosa vjerovnikovih potraživanja s plaće zaposlenika.

„U našoj gospodarskoj strukturi prevladavaju mali i srednji poduzetnici, a ova obaveza provođenja ovrhe na plaći radnika prelazi kapacitete njihovog poslovanja i donosi im dodatna administrativna opterećenja i troškove. Veliki je problem i to što poslodavac i sam može postati ovršenik ako, najčešće zbog nepažnje i neznanja, ne postupi po zahtjevu za izvansudsku ovrhu“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako postojeći sustav provedbe ovrhe na plaći omogućuje i nejednako tretiranje vjerovničkih potraživanja.

„Ako imaju informacije o novom zaposlenju ovršenika, vjerovnici čije su tražbine novijeg datuma ih mogu ostvarivati kod novog poslodavca prije već postojećih koja su u očevidniku u Fina-i. To dovodi do paralelnog sustava provođenja ovrhe, i od strane poslodavca i od strane Fina-e, ali uz veću odgovornost poslodavaca koji nemaju administrativne kapacitete kao Fina“, pojasnio je Burilović.

Stoga Komora traži da se obveza provođenja ovrha na plaće u potpunosti prebaci pod ingerenciju Fina-e jer bi to dovelo do efikasnije naplate potraživanja i bolje pravne zaštite, kako vjerovnika, tako i samih dužnika. Takav model bi također minimizirao mogućnosti nastanka štete za poslodavce uslijed eventualnog pogrešnog postupanja. HGK poručuje kako za provedbu ovakvog prijedloga nisu potrebne opsežne sadržajne izmjene Ovršnog zakona, s obzirom da je postupanje Fina-e u provedbi ovrha utvrđeno istim odredbama kao i za poslodavce.

Tekst: HGK, foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments