19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Županija gradi tri sustava navodnjavanja ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna

3 min read
Riječ je o dva nova sustava i nadogradnji Sustava navodnjavanja Puškaš ukupne vrijednosti više od 43 milijuna kuna.
anušić obž voda

Danas su u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije potpisani ugovori o javnoj nabavi za građenje sustava javnog navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek i Mala šuma-Velik vrt, zatim Ugovor o javnoj nabavi stručnog nadzora nad građenjem sustava te Ugovor s izvođačem radova na izgradnji SN Puškaš sa Zajednicom ponuditelja. Riječ je o dva nova sustava i nadogradnji Sustava navodnjavanja Puškaš ukupne vrijednosti više od 43 milijuna kuna.

Ugovori o javnoj nabavi građenja SN Poljoprivredni institut Osijek i SN Mala šuma-Veliki vrt vrijedni su 22.413.705,82 kuna, a ugovor o nadzoru dodatnih 412.150,00 kuna. Ugovor s izvođačem radova na izgradnji SN Puškaš vrijedan je 19.358.691,56 kuna, a Županija izgradnju sufinancira s 20% ukupne vrijednosti cijele investicije u kojoj se nalazi i trošak izgradnje Crpne stanice Šarkanj, kao i trošak nadzora.

– Modernizacija poljoprivrede zahtjeva izgradnju sustava navodnjavanja, pa smo danas kao Županija potpisali dva, a Hrvatske vode treći ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije. Klimatske promjene koje su svake godine sve izraženije, zahtijevaju nove tehnike i novi pristup poljoprivrednoj proizvodnji. Moramo pratiti trendove kako bi zadržali kvalitetu i povećali kapacitete poljoprivredne proizvodnje, a upravo se u to uvezuje i projekt koji radimo, a to je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće – rekao je župan Ivan Anušić nakon potpisanih ugovora.

Sustavi navodnjava su strateški projekti od interesa za Republiku Hrvatsku i Osječko-baranjsku županiju s ciljem poboljšanja gospodarenja prirodnim resursima, organizacije poljoprivredne infrastrukture i tržišne ekonomije poljoprivredne proizvodnje.

– Zahvaljujući kvalitetnoj pripremi projekata od strane Osječko-baranjske županije u mogućnosti smo iskoristiti europska sredstva, koja iznose 85% ukupnog iznosa, a Vlada RH dodaje još 15%. Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode uložile su dvadesetak milijuna kuna za izradu projekte dokumentacije. Dva sustava gradimo uz potporu Ministarstva poljoprivrede, a treći Hrvatske vode i Osječko-baranjska županija na području Baranje, gdje ćemo navodnjavane površine povećati sa 440 na 916 hektara – rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Navodnjavanje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u poljoprivredi kojom se nadoknađuje nedostatak vode u tlu, a koja ovisi o količini oborina i njihovom rasporedu.

– Ministarstvo poljoprivrede stavlja poseban naglasak na razvoj poljoprivrede na istoku Hrvatske. Iz Programa ruralnog razvoja do sada je odobreno oko 10.000 investicijskih projekata i više od 1.000 projekata za javnu infrastrukturu koja uključuje i sustave navodnjavanja. U poljoprivrednoj strategiji koju pripremamo predvidjeli smo i dodatnih 25.000 hektara navodnjavanih površina – rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

SN Poljoprivredni institut Osijek imat će površinu od 211,50 ha, a SN Mala šuma-Veliki vrt iznos 78 hektara, zajedno s dogradnjom SN Puškaš činit će ukupno navodnjavanu površinu od 1.205 hektara.  

–  Izgradnjom Sustava navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek, našu poljoprivrednu proizvodnju stavit ćemo pod maksimalno kontrolirane uvjete proizvodnje pod vedrim nebom koliko god je to moguće. Time ćemo osigurati stabilne i sigurne prinose i ostat ćemo atomska centrala hrvatske poljoprivrede, izvozit ćemo najviše i biti najveći igrači na području Hrvatske, i to strateških ratarskih kultura kao što su kukuruz, pšenica, ječam, suncokret, soja, crvena djetelina – rekao je dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.

Između starog i novog toka rijeke Vuke nalazit će se na 78 hektara površine Sustava navodnjavanja Mala Šuma-Veliki vrt.

– U općini Ernestinovo poljoprivredne površine zauzimaju najveći dio površine i upravo se sustav navodnjavanja nameće kao optimalni princip za kvalitetniju i kontroliranu proizvodnju što će omogućiti i veće količine i kvalitetniji proizvod na tržištu našim krajnjim korisnicima – rekla je Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

Tekst i foto: OBŽ

Facebook Comments