16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

EU izglasala zabranu ugrađenih kvarova, prijedlog Borzan, a HDZ glasao protiv!

2 min read
- Premda su kolege iz HDZa bili protiv, tijesnom većinom @europeanparliament usvojeni su svi moji prijedlozi, koji će nam omogućiti veću kvalitetu uređaja koje kupujemo: Zabrana ugrađenih kvarova, oznaka očekivanog trajanja te #right2repair! - napisala je Biljana Borzan na Instagramu, a uz objavu fotografije.

Ured Biljane Borzan vijest je priopćio još prije četiri dana, ali budimo naprosto skroz iskreni, tek su objave na Instagramu i Twitteru ‘začinile’ stvar. Zabrana ugrađenih kvarova, ‘dijete’ Biljane Borzan, prošla je u Europskom parlamentu za samo dva glasa, no zanimljivo je kako su protiv te odluke glasali, veli Borzan, hrvatski Pučani, HDZ. Njima su ugrađeni kvarovi O.K.? Ili?

– Premda su kolege iz HDZa bili protiv, tijesnom većinom @europeanparliament usvojeni su svi moji prijedlozi, koji će nam omogućiti veću kvalitetu uređaja koje kupujemo: Zabrana ugrađenih kvarova, oznaka očekivanog trajanja te #right2repair! – napisala je Biljana Borzan na Instagramu, a uz objavu fotografije.

Europski parlament upravo je podržao sve prijedloge potpredsjednice Europskih socijalista Biljane Borzan u Izvješću o održivom tržištu. Kruna je to višemjesečnih pregovora koje je Borzan vodila u ime Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

– Naši građani mi se konstantno žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku jamstva, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili bake još uvijek rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova kojim nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje. Skupili smo većinu od samo dva glasa od 686 zastupnika koji su glasali! – oduševljena je Borzan.

U izvješću je također prošao i njen prijedlog da se uvedu obavezne oznake na proizvodima koje bi jasno kupcu pokazivale koliko je očekivano trajanje uređaja i može li se proizvod popraviti u slučaju kvara.

– Svatko od nas zna koliko je frustrirajuće kada želite popraviti neki uređaj za koji ste izdvojili dobar dio kućnog budžeta, ali ne možete jer je rezervni dio preskup ili ga nema na tržištu. Nekada smo mogli bateriju na mobitelu vrlo jeftino sami zamijeniti, a danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do točke da je trošak zamjene baterije na mobitelu neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja. Zato smo osigurali da potrošač u trenutku kupnje zna koliko je uređaj popravljiv, te da rezervni dijelovi budu dostupni i cjenovno pristupačni – kaže Borzan.

Konačno glasanje o cijelom izvješću se očekuje sutra, a s obzirom da su prošli svi prijedlozi ljevice, upitna je podrška pučana i konzervativaca.

Foto: Instagram (screenshot)

Facebook Comments